Ćuftice u paradajz sosu sa mediteranskim začinima |
Ćuftice u paradajz sosu sa mediteranskim začinima |
Za ćufte:
400 gr junećeg mlevenog mesa
50 ml toplog mleka
3 do 4 parčeta mekog hleba (ja sam koristila heljdin)
2 čena belog luka
1 jaje
30 gr sitno rendanog parmezana
1/4 šolje iseckanog peršunovog lišća
1/2 kašičice origana
1/2 kašičice timijana
1/2 kašičice vlašca
so, biber
maslinovo ulje i puter za prženje
Za sos:
1 konzerva sitno seckanog paradajza
500 ml soka od paradajza
kašika brašna
malo ljute tucane paprike
ulje, puter
so, biber
Ćuftice u paradajz sosu sa mediteranskim začinima |
U veću posudu staviti mleveno meso, 1 jaje, omekšali hleb koji ste prethodno stavili u toplo mleko, parmezan, iseckan peršunov list, suve začine (origano, timijan i vlašac), so i biber po ukusu. Sve sastojke dobro izmešajte i oblikujte istovetne kuglice veličine oko 3m odnosno 35 grama. U veći tiganj zagrejte mešavinu maslinovog ulja i putera i propržite ćuftice sa svih strana. Izvadite ih. U tiganj dodajte još malo maslinovog ulja, zagrejte ga, pa dodajte kašiku bražna, malo propržite i dodajte paradajz iz konzerve kao i paradajz sok. Dodajte so, biber i ljutu tucanu papriku i dobro izmešajte sos. Dodajte ćufte, i nastavite da krčkate na lagoj vatri oko 45 minuta. Služite uz pire krompir.
Ćuftice u paradajz sosu sa mediteranskim začinima |