понедељак, 22. октобар 2018.

Ćuftice u paradajz sosu sa mediteranskim začinima

Ćuftice u paradajz sosu sa mediteranskim začinima
"Comfort food" ili hrana za utehu nas čini srećnim u momentima kada nam ništa ne ide od ruke ili kada je vreme ovako kao što je danas, tmurno, oblačno, hladno, pa nam treba nešto da nas razveseli. Tada volim da spremim nešto što podseća na roditeljski dom i bezbrižnost kad smo bili mali i čekali u nedeljno pre podne da mama kaže: "Ruučak". Takva hrana nam pruža sigurnost i ljubav. Jedno takvo jelo za mene su ćuftice, pored supe sa knedlama, zapečenih palačinki punjenih sirom.., ali o tome ćemo u nekom drugom postu. Ovog puta, napravila sam ih u sosu sličnom kao za pastu i preukusne su. Obavezno javite kako su vam se dopale :).

Ćuftice u paradajz sosu sa mediteranskim začinima
Sastojci za oko 4 osobe:
Za ćufte:
400 gr junećeg mlevenog mesa
50 ml toplog mleka
3 do 4 parčeta mekog hleba (ja sam koristila heljdin)
2 čena belog luka
1 jaje
30 gr sitno rendanog parmezana
1/4 šolje iseckanog peršunovog lišća
1/2 kašičice origana
1/2 kašičice timijana
1/2 kašičice vlašca
so, biber
maslinovo ulje i puter za prženje

Za sos:
1 konzerva sitno seckanog paradajza
500 ml soka od paradajza
kašika brašna
malo ljute tucane paprike
ulje, puter
so, biber

Ćuftice u paradajz sosu sa mediteranskim začinima
Priprema:
U veću posudu staviti mleveno meso, 1 jaje, omekšali hleb koji ste prethodno stavili u toplo mleko, parmezan, iseckan peršunov list, suve začine (origano, timijan i vlašac), so i biber po ukusu. Sve sastojke dobro izmešajte i oblikujte istovetne kuglice veličine oko 3m odnosno 35 grama. U veći tiganj zagrejte mešavinu maslinovog ulja i putera i propržite ćuftice sa svih strana. Izvadite ih. U tiganj dodajte još malo maslinovog ulja, zagrejte ga, pa dodajte kašiku bražna, malo propržite i dodajte paradajz iz konzerve kao i paradajz sok. Dodajte so, biber i ljutu tucanu papriku i dobro izmešajte sos. Dodajte ćufte, i nastavite da krčkate na lagoj vatri oko 45 minuta. Služite uz pire krompir.

Ćuftice u paradajz sosu sa mediteranskim začinima

петак, 19. октобар 2018.

Slatki hleb sa limunom i borovnicom punjen krem sirom

Slatki hleb sa limunom i borovnicom punjen krem sirom
Možda će zazvučati da je ovaj recept nešto komplikovan i težak za pravljenje, ali upravo suprotno. Izuzetno se lako i brzo sprema, a rezultat je sjajan. Spoj borovnice i limuna nasuprot krem siru i vanili, će vas oboriti s nogu i oduševiti jednostavnošću i bogatstvom ukusa. Inače, ne pravim nešto često slatke "hlebove" kako ih već nazivaju, obično od banane, ali ovo je jedno elegantno rešenje koje traži malo vremena i truda. Može se služiti kao dezert ili kao doručak, izbor je vaš. Ideju sam dobila na blogu The Recipe Rebel. Pa krenimo u novu kulinarsku avanturu.

Slatki hleb sa limunom i borovnicom punjen krem sirom
Sastojci:
Za hleb:
1/3 šolje ulja
200 gr šećera
2 veća jaja
1/2 šolje grčkog jogurta
1 supena kašika Arome vanile Dr.Oetker
sok od jednog limuna
188 gr brašna
1 kašičica praška za pecivo
1/2 kašičice soli
izrendana kora od jednog limuna za bolji ukus
1 šolja svežih ili smrznutih borovnica

Za sloj od krem sira:
120 gr krem sira (Moja kravica)
50 gr šećera
1 belance
1 supena kašika brašna

Priprema:
Rernu zagrejte na 180 C. U većoj posudi blago izmiksajte šećer i ulje. Dodajte jaja, jogurt, vanilu, sok od limuna i mešajte mikserom dok smesa ne postane glatka i penasta. Pomešajte brašno, so i prašak za pecivo i dodajte izmiksanoj smesi i nastaviti da blago miksate. Kada se smesa ujedinila dodajte borovnice i koru od limuna i blago promešajte. U pravougaoni kalup koji ste prethodno premazali puterom i stavili papir za pečenje, a zatim sipajte 2/3 smese, zatim dodajte smesu od krem sira koju ste pripremili tako što ste krem sir, šećer i belance izmiksali. Premažite blago preko donje smese i dodajte ostatak. Pecite u zagrejanoj pećnici 30 minuta, dok kora ne postane zlatne boje, a zatim izvadite hleb, prekrijte folijom i nastavite da pečete još oko 25 minuta ili dok ne bude gotov (znaće tako što ćete znati kada čačkalica izađe iz hleba čista). Kada je gotov, izvadite ga iz pećnice i ostavite da se ohladi. Služiti kao što rekoh kako slatkiš uz popodnevnu kafu ili za doručak. Prijatno!

Slatki hleb sa limunom i borovnicom punjen krem sirom

    уторак, 9. октобар 2018.

    Pileći file u korici od mrvica i začinskog bilja

    Pileći file u korici od mrvica i začinskog bilja
    Od pileta volim ama baš sve, i krilca i batake i file i naravno, a naravno ništa lepše od pileće supe kada krenu hladniji dani, ali o tome ćemo neki drugi put. Ovog puta pripremamo file. Ovaj recept je zgodan kada nemate vremena, a opet želite da imate ukusan obrok. I naravno, ovo je bolja i zdravija varijanta od pohovane piletine, jer masnoće skoro i da nema, a fina korica od svežih prezli i začina, čini da ovo jelo bude drugačije, a lako za pripremu.


    Pileći file u korici od mrvica i začinskog bilja


    Sastojci (za 2 osobe)

    2 pileća filea
    1/2 velikog svežeg somuna (staviti ga u multipraktik ili seckalicu i napraviti od njega krupnije mrvice)
    2 kašike iseckanog svežeg peršuna
    1 kašika mešavine mediteranskih začina
    35 gr istopljenog putera
    so, biber
    Ajsberg salata 

    Priprema:
    Pećnicu zagrejte na 180 C. Pileći file koji ste preskli na pola, posolite i pobiberite i premažite puter sa četkicom, i poređajte u posudu koju ste takođe premazali puterom. Dobro promešajte mrvice i začine i pritisnite ih na piletinu kako bi formirali koricu. Preko mrvica pospite istopljeni puter i pecite nepokriveno oko 20 minuta ili dok mrvice ne dobiju zlatnu boju i postanu hrskave. Kada su gotovi, filee služiti na iseckanoj ajsberg salati prelivenoj sa maslinovim uljem i sokom od limuna.

    Pileći file u korici od mrvica i začinskog bilja