|
Knedle sa šljivama |
Avgust i septembar su tipični meseci za pripremanje jela sa šljivama, a knedle su za mene jedan od najboljih, ako ne i najbolji recept sa tim voćem. A ove godine su baš rodile, i često sam ih pravila, što za nas ukućane, što za drugare, i koliko god ih napravila, jednu ili dve mere, nikad dosta, uvek se jaako brzo pojedu. Jeste zahtevnije što se tiče pripreme, traži vreme, ali rezultat, vredi svaki utrošeni minut. Radost koju vidite na licima onih koji ih jedu, je nagrada za uloženi trud.
Pre nego što krenemo da ih pravimo, valja napomenuti nekoliko stvari, a to je da je bolje kuvati krompir u ljusci jer će se utrošiti manje brašna, ali sam ga ja ipak oljuštila i kuvala iseckanog da bi se brže skuva, a zatim je bolje ručno gnječiti krompir nego mikserom, opet jer će manje brašna utrošiti, i na kraju valja uzeti dobar krompri za njih, a to je uvek beli.
Što se tiče prezli, isto postoje dve varijante pripreme smese za valjanje knedli. Prva je da se uprži prezla na puteru i ulju pa se šećeri po potrebi, ili druga da se uprže prezle pa kad se prohlade doda šećer i u tu smesu se uvaljaju knedle. Meni više ova druga varijanta bolja, a i knedle mnogo lepše izgledaju, a vi po volji.
Pored ovog recepta, na blogu se nalaze i recepti za:
|
Knedle sa šljivama |
Sastojci (za oko 20 knedli):
Za testo:
1 kg belog krompira
1/2 kašičice soli
voda za kuvanje
30 gr putera
1 jaje manje
1 žumance
400 gr brašna
20 šljiva
Za smesu od prezli:
200 gr prezli
170 gr šečera
60 gr putera
2 kašike ulja
|
Testo za knedle sa šljivama |
|
Testo za knedle sa šljivama |
Priprema:
Pre nego što krenete da pravite knedle, u
tiganju zagrejati puter i ulje i dodati prezle i na laganoj vatri ih zagrevati
dok ne promene boju. Kad promene boje, skinuti ih sa vatre, pustiti da se
prohlade a zatim dodati šećer i promešati i ostaviti sa strane.
Krompir oljuštiti i iseckati na kockice, i
skuvati u dosta vode. Kad je skuvan, dobro ga ocediti i ispasirati. Dok je još topao dodati puter
i kašičicu soli i sastojke dobro spojiti i ostaviti da se
ohladi.
Kad se krompir ohladio, dodati jaja i brašno i umesiti testo. Najbolje je dodavati po malo kako smesa ne bi bila pregusta, ali isto tako ne sme da bude ni previše mekana. Napomenuću da će biti malo lepljiva na dodir ali to je u redu,
samo ne treba da bude previše (vidi sliku testa). Testo podeliti na dva ili 4 dela, i od svakog
dela razvuči pravougaonik debljine oko 1 cm ili tanje i iseći 5 ili 10tak kockica
veličine otrpilike 7x7 cm. U kockicu staviti šljivu i oblikovati knedlu i
ostaviti po strani na malo brašna.
Kada ste napravili sve knedle, u većoj
šerpi sipati vodu i skuvati je. Kada je proključala, staviti knedle i pustiti
da vri dok ne izađu na površinu. Nakon toga ih kuvati još 4, 5 minuta na tišoj
vatri. Vaditi knedle rešetkastom kašikom i stavljati ih u prezle i obilato ih
uvaljati u njih i stavljati u činiju.
Služiti odmah dok su još tople!
|
Knedle sa šljivama |