петак, 28. септембар 2018.

Trouglići sa šljivama i fetom

Trouglići sa šljivama i fetom
Ukoliko ste ljubitelj kolača i slatkiša sa sirom, oduševićete se ovom jednostavnom, ali efektnom kombinacijom, feta sira i šljiva sa dodatkom cimeta uvijenu u tanke kore za pite i gibanice. Za ovu poslasticu vam neće trebati puno vremena da napravite punu tepsiju (ko 20-tak komada), a rezultat je fantastičan. Možete ih praviti da budu veći ili manji trouglići, ali mislim da je bolje kada su manji, odnosno kad su više kao "finger" food. Tako napravljenje možete ih služiti uz popodnevnu kafu, čajanku, za doručak, večeru, kao party food, mogućnosti su razne, samo izaberite priliku. Što se tiče feta sira, nemojte ga štedeti i kupite pravu grčku fetu, ima je u Maksiju i u Aromi, jer ipak, prava feta je od ovčijeg sira, a ova naša kravljeg i drugačije je strukture i mekoće, odnosno tvrdoća.

Trouglići sa šljivama i fetom
Sastojci (za oko 20 trouglića):
Kore za pite i gibanice (pravougaone trake veličine 8 x 35 cm)
100-150 gr feta sira (originalnog grčkog, oceđenog i izrendanog)
100-150 gr rikota sira
50 gr kristal šećera
1/4 kašičice cimeta
1 jaje blago umućeno
75 gr putera
nekoliko svežih šljiva, iseckanih na sitnije komadiće (mogu i iz kompota ili zamrzivača, isprobala sam obe verzije)
šećer u prahu za posipanje

Priprema:
Pećnicu zagrejte za 200 C. U posudi pomešajte proceđen i izrendan feta sir, rikotu, šećer, cimet i umućeno jaje. U drugoj posudi otopite puter.

Od kora za pite i gibanice napravite 40 pravougaonika veličine 8 x 35 cm. Za svaki od trouglića vam treba po 2 pravouganika. Svaki od pravouganika premažite puterom i stavite jedan na drugi. Uži deo okrenite prema sebi, dok duži stoji uspravno. Sipajte jednu do dve ravne kašičice smese na traku i pospite sa nekoliko komadića sitno seckane šljive. Sada uzmite donji desni kraj pravougaonika koji je bliže vama i presavijte ga dijagonalno ka desnom od čega će se napraviti trougao. Zatim donji levi ugao tog trougla presavijte na gore, kako bi se napravio drugi, i tako redom dok ne dođete do kraja pravougaonika. Trebalo bi na tu dužinu da imate oko 4 presavijena trougla, a višak kore presavijte i zalepite puterom za trougao.

Ređajte trougliće u ravnu tepsiju na koju ste prethodnos stavili papir za pečenje. Kada ste ih sve poređali, sa ostatkom putera opet malo premažite i stavite u prethodno zagrejanu pećnicu na 200 C i pecite oko 10 minuta ili dok ne postanu zlatno žute. Ostavite ih da se malo prohlade i zatim pospite šećerom u prahu i ostavite još malo da se prohlade i služite. Mogu i da vam ostanu za sutra i da ih opet podgrejete ili da ih jedete hladne. Odlična jesenja kombnacija.

Trouglići sa šljivama i fetom


Нема коментара:

Постави коментар