уторак, 29. септембар 2020.

Knedle sa šljivama

Knedle sa šljivama

Avgust i septembar su tipični meseci za pripremanje jela sa šljivama, a knedle su za mene jedan od najboljih, ako ne i najbolji recept sa tim voćem. A ove godine su baš rodile, i često sam ih pravila, što za nas ukućane, što za drugare, i koliko god ih napravila, jednu ili dve mere, nikad dosta, uvek se jaako brzo pojedu. Jeste zahtevnije što se tiče pripreme, traži vreme, ali rezultat, vredi svaki utrošeni minut. Radost koju vidite na licima onih koji ih jedu, je nagrada za uloženi trud.

Pre nego što krenemo da ih pravimo, valja napomenuti nekoliko stvari, a to je da je bolje kuvati krompir u ljusci jer će se utrošiti manje brašna, ali sam ga ja ipak oljuštila i kuvala iseckanog da bi se brže skuva, a zatim je bolje ručno gnječiti krompir nego mikserom, opet jer će manje brašna utrošiti, i na kraju valja uzeti dobar krompri za njih, a to je uvek beli.
Što se tiče prezli, isto postoje dve varijante pripreme smese za valjanje knedli. Prva je da se uprži prezla na puteru i ulju pa se šećeri po potrebi, ili druga da se uprže prezle pa kad se prohlade doda šećer i u tu smesu se uvaljaju knedle. Meni više ova druga varijanta bolja, a i knedle mnogo lepše izgledaju, a vi po volji.

I za kraj, jedna napomena vezano za recept, što srazne varijante sam pravila, ali sam na kraju u većini prihvatila recept Maje Babić sa njenog bloga http://www.proverenirecepti.com/2013/08/knedle-sa-sljivama.html

Pored ovog recepta,  na blogu se nalaze i recepti za:
Knedle sa šljivama

Sastojci (za oko 20 knedli):
Za testo: 
1 kg belog krompira
1/2 kašičice soli
voda za kuvanje 
30 gr putera
1 jaje manje
1 žumance
400 gr brašna
20 šljiva 

Za smesu od prezli:
200 gr prezli
170 gr šečera
60 gr putera
2 kašike ulja

Testo za knedle sa šljivama

Testo za knedle sa šljivama

Priprema:
Pre nego što krenete da pravite knedle, u tiganju zagrejati puter i ulje i dodati prezle i na laganoj vatri ih zagrevati dok ne promene boju. Kad promene boje, skinuti ih sa vatre, pustiti da se prohlade a zatim dodati šećer i promešati i ostaviti sa strane.

Krompir oljuštiti i iseckati na kockice, i skuvati u dosta vode. Kad je skuvan, dobro ga ocediti i ispasirati. Dok je još topao dodati puter i kašičicu soli  i  sastojke dobro spojiti i ostaviti da se ohladi.

Kad se krompir ohladio, dodati jaja i brašno i umesiti testo. Najbolje je dodavati po malo kako smesa ne bi bila pregusta, ali isto tako ne sme da bude ni previše mekana. Napomenuću da će biti malo lepljiva na dodir ali to je u redu, samo ne treba da bude previše (vidi sliku testa). Testo podeliti na dva ili 4 dela, i od svakog dela razvuči pravougaonik debljine oko 1 cm ili tanje i iseći 5 ili 10tak kockica veličine otrpilike 7x7 cm. U kockicu staviti šljivu i oblikovati knedlu i ostaviti po strani na malo brašna.

Kada ste napravili sve knedle, u većoj šerpi sipati vodu i skuvati je. Kada je proključala, staviti knedle i pustiti da vri dok ne izađu na površinu. Nakon toga ih kuvati još 4, 5 minuta na tišoj vatri. Vaditi knedle rešetkastom kašikom i stavljati ih u prezle i obilato ih uvaljati u njih i stavljati u činiju.

Služiti odmah dok su još tople!


Knedle sa šljivama



среда, 16. септембар 2020.

Sataraš (ili bećarac)

Sataraš (ili bećarac)

U naslovu sam namerno stavila sataraš ili bećarac jer se "u narodu" koristi i jedan i drugi naziv za ovaj recept. A šta kaže vikipedija... prema vikipediji reč sataraš je (mađ. szataras) jelo od povrća, najčešće paradajza, paprike i crnog luka, i eventualno jaja. Reč je došla iz mađarskog jezika. 

Takođe se zove još i bećarac ili bećar paprikaš. E sad, za bećarac, kažu da se poslužuje kao toplo predjelo, prilog jelu od mesa ili samostalan obrok uz pirinač ili krompir. Kod nas se dodaje i jaje, ili pečeno ili se umuti sa povrćem.

Najčešće se priprema od crvenog luka, paprike i paradajza, a često se priprema i uz dodatak tikvica, patlidžana i šargarepe. Takođe u nekim krajevima uobičajeno je dodati i jaje ili beli luk. Od začina se dodaje so, a po želji kašičica šećera, biber i origano.  

Moja verzija je sa jajima, bez pirinča i krompira, a vi, po želji, možete sa i bez, tada je baš fino jelo za post. A sad, recept.. :)

Sataraš (ili bećarac)


Sastojci:
2 kašike maslinovog ulja od komine
1 velika glavica crnog luka iseckana na kockice
1 čen belog luka
4 veće paprike iseckane na kockice
3 veća paradajza iseckanog na kockice
so, biber po ukusu
pola kašičice šećera
ljuta papričica
peršunov list
2 jaja

Sataraš (ili bećarac)

Priprema:
Na srednjoj vatri na ulju prodinstati luk i beli luk, zatim dodati papriku, prodinstati 5 minuta, a onda i paradajz. Posoliti i pobiberiti i dodati šećer i malo ljute papričice po ukusu i nastaviti sa dinstanjem dok se fino ne ukuva. Zatim dodati sitno seckan peršun i promešati. Izliti dva jaja na sataraš i kuvati dok se jaja ne ispeku. Služiti toplo uz krišku sira ili hleba.

Napomena: Za ovakav "poširani" izgled jaja zadužen je poklopac. Kad se jaja sipaju, tiganj se poklopi na 5 minuta i voala.

Prijatno!

Sataraš (ili bećarac)