среда, 21. август 2024.

Krekeri sa čija semenkama i bademovim brašnom


Krekeri sa čija semenkama i bademovim brašnom

Ukoliko ste vegan ili postite ili ste na posebnom režimu ishrane bez masnoća ili bezglutenskom režimu, ovi krekeri će vas oduševiti svojom jednostavnošću i ukusom. Za pripremu ovih finih krskavih krekera potrebno je bademovo brašno, čija semenke, susam i voda, a kao dodatak ja sam stavila kurkumu, a vi možete da se igrate i stavite neki drugi začin.
Čija semenke i bademovo brašno su izuzetno zdrave namirnice. Bademovo brašno bogato je proteinima, zdravim mastima i vlaknima, dok su čija semenke bogate proteinima, biljnim vlaknima i  zdravim mastima. Obe namirnice doprinose zdravlju srca i uključivanje ovih namirnica u ishranu može doneti brojne zdravstvene koristi.  

Krekeri sa čija semenkama i bademovim brašnom

Ako želite još inspiracije uz ove krekre, evo nekoliko predloga recepata koje biste mogli da isprobate:
1/4 šolje čija semenki
1/2 šolje vode
1 šolja bademovog brašna
2 supene kašike susama
1/2 kafene kašičice soli
biber po želji
1/2 kafene kašičice kurkume

Krekeri sa čija semenkama i bademovim brašnom

Priprema:
Zagrejte pećnicu za 180 C. 1/4 šolje čija semenki pomešajte sa pola šolje vode i ostavite da odstoji nekih 15tak minuta kako bi semenke upile vodu. Kada su upile vodu, dodajte ih posudi u koju ste sipali bademovo brašno, so, biber, susam i kurkumu. Sve sastojke dobro izmešajte i umesite u loptu. Smesu prebacite na pek papir, a preko njega takođe stavite pek papir i oklagijom istanjite smesu da bude baš tanka, tek nekoliko milimetara. Kada ste istanjili smesu, skinite gornji pek papir i premestite smesu, zajedno sa pek papirom na kojoj je, na tepsiju i stavite da se peče u rerni nekih 20 tak min, odnosno dok ne dobiju zlatnu boju. Kada su gotovi izvadite ih i prohladite i služite samostalno ili uz neki od namaza koje sam predložila. 
Prijatno!

Krekeri sa čija semenkama i bademovim brašnom

недеља, 11. август 2024.

Hladna salata sa braon sočivom


Hladna salata sa braon sočivom

Braon sočivo, ova mala zdrava mahunarka, krije u sebi pravo bogatstvo hranljivih materija. Neka vas ne zavara njegova skromna veličina – ono je pravi superfood! Evo zašto:

  • Hranjiva vrednost: Bogato je proteinima, vlaknima, vitaminima i mineralima. Sadrži esencijalne aminokiseline i ima nizak sadržaj masti.
  • Vitamini i minerali: Braon sočivo je prava riznica vitamina B kompleksa (folna kiselina, tiamin, riboflavin, niacin) i minerala poput gvožđa, magnezijuma, fosfora i kalijuma.
  • Dijetetska vlakna: Ova mahunarka je odličan saveznik za probavu i osećaj sitosti.
  • Zdravlje srca: Konzumiranje braon sočiva može pomoći u snižavanju holesterola i smanjenju rizika od srčanih oboljenja.

Nakon svega što je već rečeno, jednostavno ne možemo da zaobiđemo sočivo – pravo zdravstveno čudo! A kako su letnji dani već uveliko tu, imam za vas osvežavajući recept - hladnu salatu sa braon sočivom i svežim povrćem. Ovaj obrok je brz, jednostavan i prepun hranljivih sastojaka. 🌱🍽️

Ako želite još inspiracije, evo još nekoliko predloga recepata koje biste mogli da isprobate:

Hladna salata sa braon sočivom

Sastojci:
1 šolja (merica) braon sočiva, nekuvanog
1 list lovora
nekoliko grančica svežeg timijana
2 manje šargarepe, iseckane na sitne kockice
1 - 2 stabljike svežeg celera, iseckane na sitne kockice
1 srednje velika sveža crvena paprika, iseckana na sitne kockice
1 srednje velika glavica crvenog luka, iseckan na sitne kockice
1 - 2 čena belog luka, sitno rendanog
3-4 grančice svežeg lista peršuna, sitno seckanog
1 supena kašika maslinovog ulja
1/2 limuna - sveže ceđen sok
1 kafena kašičica himalajske soli
sveže mleven crni biber (po ukusu)
za ukrašavanje mikro bilje od celera


*Napomena: Šargarepu, luk, beli luk, celer i papriku oprati i oljuštiti i iseckati na sitne kockice iste veličine.

Hladna salata sa braon sočivom

Priprema:

Priprema sočiva:
Sočivo potopite u vodi i ostavite pola sata do sat da odstoji te ga nakon toga dobro isperite. U šerpici zagrejte vodu i kada je proključala dodajte oprano i proceđeno sočivo, list lovora i sveži timijan. Posolite i kuvajte oko 15 do 20 minuta na srednjoj vatri dok ne omekša. Kada je gotovo, procedite i operite hladnom vodom i ostavite da se ohladi.
Priprema salate:
Ohlađeno sočivo sipajte u činiju u koji ćete dodati sitno seckani celer, luk, beli luk, šargarepu, papriku i peršunov list. Sve promešati, a zatim dodati limunov sok, maslinovo ulje, so i biber, sve dobro promešati, ohladiti u frižideru i služiti kao samostalno jelo ili kao prilog i ukrasiti pre služenja sa celer mikro biljem.

Prijatno!

Napomena: Činija i držač za escajg: Atelier by Silvana

Hladna salata sa braon sočivom