среда, 23. јун 2021.

Libanska salata sa crvenim pasuljem i leblebijom


Libanska salata sa crvenim pasuljem i leblebijom

Libanska kuhinja je nadasve poznata po svojim laganim specijalitetima punim žitarica, povrća, voća, maslinovog ulja i limuovog soka, ribe i piletine. Veoma je zdrava i prepuna je recepata koji se lako i brzo spremaju, a u ovim letnjim danima zaista osvežavaju. Tako sam i došla na ideju da napravim ovu salatu, jer se brzo pravi, ne traži termičku obradu, a od sastojaka vam treba konzerva pasulja i leblebije, krastavac, crveni luk, limun, nana i peršun. Salata je izuzetno osvežavajuća, a možete je služiti uz neki sir, hummus i tortilju, ili pak parče hleba ako više volite.

Osim ove brze i lagane salate, možda će vam se dopasti još recepata kojih sam pravila a da su sa ovog podneblja, kao što je meze na moj način koje često pravim, a sastoji se od recepata za hummus, tabule, marokanse salate od crvenog kupusa i šargarepe, melidžana sa veganskim sirom i melidžana na drugi način. Pored ovog recepta za hummus, pravim još dve verzije i to: hummus sa peršunom, belim lukom i kuminom i humus sa susamom bez tahinija koji je takođe odličan. Osim ovih klasičnih recepata, preporučila bi vam da probate i proso sa leblebijama i tahinijem i mentom i špagete od tikvica sa pestom od rukole.


Libanska salata sa crvenim pasuljem i leblebijom


Libanska salata sa crvenim pasuljem i leblebijom


Sastojci:
2 konzerve crvenog pasulja, opranog
1 konzerva leblebije kuvane, oprane
1 glavica crvenog luka, sitno iseckanog
2 gračnice celera, sitno seckane
1 srednjej veliki krastavac, oljušten i iseckan na kockice
1 vezica sitno seckanog peršuna
2 supene kašike sveže nane (ako nemate svežu, slobodno koristite suvu)
1/4 šolje malsinovog ulja
1/4 šolje svežeg limunovog soka
3 čena belog luka, sitno seckanog
pola kašičice soli odnosno po ukusu
malo bibera

Libanska salata sa crvenim pasuljem i leblebijom

Priprema:
U većoj posudi sipajte oprani pasulj i leblebiju, seckani luk, krastavac, peršun i nanu. U drugoj posudi napravite dresing tako što ćete pomešati limunov sok, maslinovo ulje, beli luk, so i biber i dobro izmešati i preliti preko salate i sve dobro promešati. Služiti odmah ili ostaviti u frižideru da se marinira nekoliko sati. 

Napomena: Umesto nane, možete koristiti i svežu mirođuju.

Libanska salata sa crvenim pasuljem i leblebijom



4 коментара:

  1. Vrh!!!
    I am pleasantly surprised!! Hope you are well!!!

    ОдговориИзбриши
  2. Анониман08. јул 2021. 18:13

    I ja cu samo reci "VRH" kao i gore komentar , obozavam ovakve salate , hvala na receptu :)
    Pozdrav

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Baš mi je drago da vam se dopala, zaista je extra osvežavajuća i idealna za letnje dane.

      Избриши