уторак, 7. август 2018.

Andaluzijski gaspačo na drugi način

Andaluzijski gaspačo na drugi način
Gaspačo je hladna supa od paradajza koja potiče iz Španije i Portugala, ali je omiljena u Andaluziji. Pravi se od paradajza, krastavaca, paprike, luka, sirćeta i maslinovog ulja, a po originalnom receptu, dodaje se hleb, ali ja sam pravila bez, i mnogo mi je bolje ovako, a hleb se može služiti uz supu, ko voli, prepečen ili ne.

Što se tiče sastojaka, najbolje je uzeti blagi luk, crveni koji je slatkast i što sočniji paradajz. Ja sam uzela volovsko srce, i stvarno je super ispalo, i naravno pravila sam od domaćeg iz bašte paradajza, jer, gde ćete bolji ukus od onog neprskanog iz bašte. Tačno je, kad je organski nema ga mnogo, ali vredi više nego bilo koji kupljen, a prskan. A vi možete da kombinujete vrste luka i paradajza, i možda ćete naći verziju koja je baš za vas.

Gaspačo je idealan za ove vrele letnje dane, osvežava, i uz parče hleba vam može biti idealan obrok. Osim toga treba napomenuti da treba da odstoji u frižideru bar dva sata pre služenja, a idalno je 24 časa, jer će se tada sastojci divno sjediniti. Pa krenimo...

Andaluzijski gaspačo na drugi način

Sastojci (za oko 4 šolje/čaše):
Oko 4 veča paradajza
1 mala glavica crvenog luka, oljuštenog i iskeckanog na veće komade
1 manji krastavac, oljušten i očišćen od semenki
1 srednje velika crvena paprika, oprana i očišćena od semenki
manja šaka listova bosiljka
1 veliki češanj belog luka
44 ml ekstra devičanskog maslinovog ulja
2 kašike vinskog sirćeta
nepuna kašičica ravna morske soli
malo krupno mlevenog bibera

Priprema:
Paradajz iseckajte na veće komade, kao i luk, krastavac, papriku. Sve sastojke stavite u blender ili secka i kratko izblendirajte. Zatim dodajte preostale sastojke, beli luk, maslinovo ulje, sirće, so i bibber i listove bosiljka. Opet uključite blender i blendirajte bar jedan minut dok se sastojci ne sjedine. Prebacite u posudu i poklopite i stavite u frižider da se hladi. Služite nakon dva sata i narednog dana u čašama i listom bosiljka i pospite sa nekoliko kapi ulja i krupno mlevenog bibera uz hleb ili prepečen hleb.

Andaluzijski gaspačo na drugi način

Andaluzijski gaspačo na drugi način

2 коментара: