Slana mimoza torta |
Jeste li znali da je mimoza spada u svečane salate, čiji su glavni sastojci jaja, sir, riba u konzervi, luk i majonez, a poreklo vodi iz Rusije. Ime je dobila zbog sličnosti sa "mimozom" - cvećem koje se javlja u proleće, a ta sličnost se postiže sitnim rendanjem kuvanog žumanca po površini.
Mimoza salata se po sastavu razlikuje od zemlje do zemlje i svako ima neki svoj recept, pa tako neko ne stavlja ribu, ali zato stavlja šunku, pavlaku, kisele krastavčiće itd.. Bilo kako bilo, ova salata je izvrsna kao svečana salata za slave i druge prigodne svečanosti, a naravno, može se konzumirati za doručak, večeru ili čak kao ručak.. u zavisnosti od želje. Ova moja je napravljena kao torta, u kalupu za tortu i tako sam je i služila, i svima se dopala. A druga izmena se odnosi na majonez, umesto klasičnog, stavila sam Thomy posni Tartar majonez, da malo zakisi, a sastojke sam ređala jedan po jedan, pa eto možete probati i ovu verziju.
Pored ovog, mogu vam se dopasti sledeći recepti:
- Tart sa šparglama
- Slani plazma cheesecake
- Posni štapići sa belim vinom i semenkama
- Trouglići od kora sa sirom i kulenom
- Brzi koktel štapići sa sirom
- Prhki slani štapići
Slana mimoza torta |
4 kuvana krompira
Mimoza torta |
Mimoza torta |