среда, 29. мај 2019.

Tart sa šparglama


Tart sa šparglama
Malo je reći da Lidl obožavam. Redovno pratim akcije jer dosta često Lidl ima tematske akcije vezane što za razne spravice koje će olakšati ili ulepšati jelo koje želim da napravim, ili vezano za hranu koja dolazi iz raznih zemalja, kao što su Grčka, Italija, Engleska, Nemačka i trenutno aktuelna Španija (čorizo kobaje, maslinovo ulje iz Španije, masline, sirevi, pivo itd.). Proizvoda je mnogo, i kao što ime mog profila govori, mašta može da skuva zaista svašta uz sve te divne proizvode koji sigurno bude tu istu maštu. I kad sam videla da je otvoren konkurs, mnogo sam se obradovala, jer volim da kuvam. I o delu sebe želim da vam napišem nešto. Stvarno, od malena sam skupljala recepte, pravila svašta nešto i čak imala ideju da ću jednog dana imati svoj restoran. Ali, život me je odveo na jednu potpuno drugu stranu – IT industriju. I jednostavno mi je nedostajalo da izrazim tu kreativnost u sebi, pa sam zato pre dve godine i pokrenula food blog, i rešila da krenem da se malo više bavim hranom i svime što ide uz to. Pored kuvanja kod kuće i za prijatelje, volim da obilazim restorane i isprobavam jela koja se nude po Beogradu, ali i drugim gradovima Srbije. nogo da eksperimentišem i istražujem, zato sam se i obradovala ovom akcijom i nagradom 😊.
Što se tiče izbora jela, imam više signature jela i svako je vezano za određeno godišnje doba i za to da li sam u Beogradu ili u kući kod Sokobanje. Zimski i svakako moj br. 1 signature dish su posne sarmice sa dimljenim šaranom (i kiselim kupusom 😊), ali obzirom da kucamo letu na vrata, nije mi bilo prikladno da ih pravim. Zatim su tu skonsići sa slaninicom i sirom, juneći burgeri, baby back ribs..).
Pošto je proleće i ovakvo vreme, odlučila sam se za ovaj tart sa šparglama i sve sastojke sam nabavila u Lidlu. Špargle su u stalnoj ponudi, a škotski mature sir sam uzela u nekoj od prethodnih Lidlovih kratkotrajnih ponuda i on se ovde idealno uklopio. Uverićete se već i sami… 😊


Tart sa šparglama
Sastojci (za testo za tart):
185 grama brašna
1 ½ kašika šećera
Prstohvat soli
125 gr neslanog putera iseckanog na sitne kockice
1 žumance (od većeg jajeta)
2 kašike hladne vode

Priprema:
Prosejano brašno, šećer i so sipajte u posudu i promešajte kako bi se sastojci sjedinili. Zatim ih zajedno sa puterom sipajte u food processor i uključite na oko 10 sekundi dok sastojci ne dobiju oblik krupnijih mrvica.
U manjoj posudi lagano umutite žumance sa hladnom vodom. Zatim smesu dodajte u procesor i uključite na oko 20 sekundi dok se sve ne sjedini u u fino testo. Izvadite testo iz procesora i oblikujte ga u ravan disk i umotajte u providnu foliju. Ostavite ga u frižider da odstoji bar dva sata.
Nakon 2 sata testo izvaditi iz frižidera i rasklagijati na podlozi koja je posuta brašnom u obliku pravouganog kalupa, debljine oko pola cm.


Sastojci za tart:
300 gr testa za tart
300 gr svežih špargli
2 čena belog luka
2 kašičice rendane kore limuna
Brašno za posipanje
Maslinovo ulje
4 jaja
100 ml slatke pavlake
200 gr škotskog mature sira
So i biber

Priprema:
Pećnicu zagrejte na 180 C. Špargle operate a donji, drvenasti deo odvojite i bacite. Poređajte špargle u manju tepsiju i prelijte maslinovim uljem, iseckanim belim lukom i limunovom koricom i blago promešajte i ostavite po strani. Kalup za tart premažite sa malo masnoće. Tart koji ste razvili sa oklagijom na malo brašna, stavite u kalup i dobro ga rasporedite sa svih strana, a višak testa koji ide preko kalupa odsecite nožem. Preko testa stavite papir za pečenje i na njega stavite pasulj ili sočivo kako bi prekili testo u potpunosti. Tepsiju sa šparglama i kalup sa tartom stavite u pećnicu i pecite jedan pored drugog na 180 C . U međuvremenu, umutite mikserom jaja sa slatkom pavlakom, dodajte izrendan sir i posolite i pobiberite. Nakon 10 minuta izvadite šparglu iz rerne, kao i testo. Sa testa sklonite papir sa sadržajem i vratite u pećnicu da se peče još 10 minuta. Nakon 10 minuta izvadite testo, na njega položite špargle i prelijte smesom sa jajima i sirom i vratite u pećnicu i pecite tart još oko 15 min. Služite toplo ili hladno, kao doručak, večeru, užinu, za neku svečanost ili kao party food. Prijatno!
 #LidlGastroZvezda i #LidlSrbija
@lidlsrbija

Tart sa šparglama


Нема коментара:

Постави коментар