понедељак, 2. новембар 2020.

Potaž od praziluka

Potaž od praziluka


Jeste li znali da potiče iz Evrope i Zapadne Azije i da izuzetno zdravo povrće, pogotovo kada je reč o čišćenju organizma. Može da se koristi kao diuretik, antioksidans tako da je  pogodan za dijetalnu ishranu. Čisti krvne sudove od masnih naslaga i povišenog holesterola.

Sadrži veliku količinu minerala i vitamina C, kao i eterična ulja sumpora koja blagotvorno deluju na disanje i probavne organe, bubrege, jetru, i već pomenutu krv. Ima ga preko cele godine, i namirnica je koja je možda nepravedno zapostavljena, odnosno koja se ne koristi toliko koliko bi mogla. Nadam se da će vas ovaj moj recept za potaž podstaći da ga malo više koristite. Kod mene je nezaobilazan u kuvanju zajedno sa lukom... obično kad dinstam luk, dodam istu količinu praziluka jer mi jelo definitivno bude ukusnije, a zdravije.

Ovaj potaž se pravi baš brzo i lako, a osim praziluka, potreban vam je još i beli luk, krompir i malo kreme za kuvanje i dobićete predivan jesenji potaž, koji uz parče hleba može da bude zdrav obrok, ručak ili večera. 

Pored ovog, na blogu možete pronaći još recepata sa prazilukom u glavnoj ulozi i to:

A pored jela u kojima je zastupljen praziluk, pogledajte i još recepata za potaže i krem čorbe:
Sastojci (za oko 4 osobe):
20 gr putera
1 kašika maslinovog ulja
1 mala glavica crnog luka
1 čen belog luka
250 gr očišćenog i opranog praziluka (beli i zeleni deo)
2 krompira
1/2 kocke kokošije za supu
1/2 kašike brašna
100 ml krema za kuvanje
oko 1 l vode
so, biber po ukusu

Potaž od praziluka

Priprema:
Mešavinu ulja i putera blago zagrejte u šerpi zapremine oko 2 l, a zatim dodajte i blago dinstajte sitno iseckani beli i crni luk a nakon dva minuta dodajte i praziluk. Dinstajte oko 5 minuta, a zatim dodajte malo brašna, promešajte i na kocke seckan krompir i vodu. Sve dobro promešajte, posolite i pobiberite i zagrejte do ključanja, a zatim smanjite vatru na 2, ako imate 6 podeoka, ili 3 ako imate 9 i pustite da se kuva oko 30 minuta povremeno mešajući da se sastojci prožmu. Na 20-tom minutu dodati i pavlaku za kuvanje i ostaviti još 10tak minuta da kuva.
Kada je gotovo, tečnost izblendirati i služiti uz krutone i malo pavlake za kuvanje ili kisele pavlake za ukrašavanje ili uz parče hleba.

Napomena: Za posnu verziju nemojte koristiti puter, a umesto kokošije kocke koristite povrtnu. Isto taku umesto krema za kuvanje, koristite veganski koji možete naći u svakoj bolje opremljenoj radnji zdrave hrane.

Prijatno!

Potaž od praziluka



Нема коментара:

Постави коментар