Potaž od praziluka |
Jeste li znali da potiče iz Evrope i Zapadne Azije i da izuzetno zdravo povrće, pogotovo kada je reč o čišćenju organizma. Može da se koristi kao diuretik, antioksidans tako da je pogodan za dijetalnu ishranu. Čisti krvne sudove od masnih naslaga i povišenog holesterola.
Sadrži veliku količinu minerala i vitamina C, kao i eterična ulja sumpora koja blagotvorno deluju na disanje i probavne organe, bubrege, jetru, i već pomenutu krv. Ima ga preko cele godine, i namirnica je koja je možda nepravedno zapostavljena, odnosno koja se ne koristi toliko koliko bi mogla. Nadam se da će vas ovaj moj recept za potaž podstaći da ga malo više koristite. Kod mene je nezaobilazan u kuvanju zajedno sa lukom... obično kad dinstam luk, dodam istu količinu praziluka jer mi jelo definitivno bude ukusnije, a zdravije.
Ovaj potaž se pravi baš brzo i lako, a osim praziluka, potreban vam je još i beli luk, krompir i malo kreme za kuvanje i dobićete predivan jesenji potaž, koji uz parče hleba može da bude zdrav obrok, ručak ili večera.
Pored ovog, na blogu možete pronaći još recepata sa prazilukom u glavnoj ulozi i to:
- Zapečeni karfiol i praziluk u bešamel sosu
- Posni trouglići sa prazilukom
- Krem čorbica sa dimljenim lososom i prazilukom
- Potaž od bundeve
- Potaž od sremuša
- Potaž od listova i korena karfiola
- Andaluzijski gaspačo na drugi način
- Gaspačo od krastavaca
- Potaž od bundeve po tajlandski
- Krem supa od listova mlade cvekle
- Potaž od špargle sa parmezanom
- Potaž od pečuraka sa timijanom
- Potaž od stabljika celera sa mirođijom
- Potaž od tikvica
- Potaž od šargarepe i pomorandže
- Potaž od blitve
- Potaž od graška
Potaž od praziluka |
Potaž od praziluka |
Potaž od praziluka |
Нема коментара:
Постави коментар