четвртак, 25. април 2024.

Zdrava ovsena kaša sa semenkama i voćem

Zdrava ovsena kaša sa semenkama i voćem

Ovsena proteinska kaša je prava poslastica koja nije samo ukusna već i izuzetno korisna za vaše zdravlje! Ova zdrava kaša bogata je vlaknima, proteinima i važnim hranljivim sastojcima koji će vas držati sitim.

Vlakna prisutna u ovsenoj kaši igraju ključnu ulogu u regulisanju varenja i održavanju zdravlja creva. Takođe pomažu u snižavanju holesterola i regulisanju nivoa šećera u krvi, čineći ovsenu kašu izvrsnim izborom za osobe koje žele da održe zdravu težinu ili kontrolišu dijabetes.

Proteini su takođe važan sastojak ove kaše, pružajući vam potrebnu snagu i energiju za obavljanje svakodnevnih aktivnosti.

Dodatni benefiti ove kaše uključuju visok nivo antioksidanata koji pomažu u borbi protiv slobodnih radikala i održavanju zdravlja kože. Takođe je lako prilagodljiva različitim ukusima i dodacima poput svežeg voća, orašastih plodova i meda, čineći je ukusnom i hranljivom opcijom za svaki obrok. Ukratko, ovsena proteinska kaša je prava superhrana koja će vas osvežiti i nahraniti iznutra, pružajući vam sve potrebne hranljive sastojke za zdrav i aktivan životni stil.

Pored ovog, pogledajte još neke ideje za zdrav i brz doručak:

Zdrava ovsena kaša sa semenkama i voćem

Sastojci (za jednu činiju):
2 supene kašike ovsenih pahuljica
1 supena kašika čija semenki
1 supena kašika mlevenog lanenog semena 
1 supena kašika suncokretovih semenki
1 supena kašika grubo seckanih oraha
1 supena kašika grubo seckanih pečenih lešnika
2 suve šljive sitno seckane
1 banana
70 ml bademovog mleka
30 ml tople prokuvane vode
šaka borovnica
3 - 4 jagode
1 supena kokosovih ljuspica

Zdrava ovsena kaša sa semenkama i voćem

Priprema:
U činiju sipati ovsene pahuljice, čija semenke, mleveni lan, suncokret, orahe, lešnike, seckane suve šljive, pola seckane banane (ostavite malo za ukrašavanje). U Nutribuletu ili blenderu izblendirajte pola banane sa bademovim mlekom i vodom i prelijte preko semenki i promešajte i ostavite desetak minuta da se sastojci sjedine. Od gore poređajte banane, borovnice i seckane jagode i pospite kokosovim ljuspicama i služite.
Prijatno!

Zdrava ovsena kaša sa semenkama i voćem

уторак, 23. април 2024.

Gibanica mafini sa sremušem

Gibanica mafini sa sremušem


Sremuš je defintivno na izmaku i valja ga iskoristiti, te sam ja došla na ideju da napravim ove fine gibanicam mafine sa sremušem. Zamislite hrskave kore koje se tope u ustima u kombinaciji sa sirom koji se savršeno spaja sa zelenilom sremuša. Ovo je kombinacija koja pobjeđuje.

Za ovu pobedničku kombinaciju potrebno vam je samo nekoliko sastojaka:

  • Kore koje šuškaju pri svakom zalogaju
  • Sir se savršeno uklapa sa sremušem i jajima
  • Sremuš koji donosi dah proleća u vaš dom
  • Jaja koja sve povezuju u savršenu harmoniju

Svaki trenutak je prava prilika za uživanje u ovim malim remek delima. 

Pored ovog recepta, pogledajte još nekoliko ideja za slane mafine:

Gibanica mafini sa sremušem

Sastojci:
230 feta sira
3 jaja
1/2 kesice praška za pecivo
1 dl kisele vode
1/2 kašičice soli
1 manja veza sremuša

Gibanica mafini sa sremušem
 
Priprema:
U posudi umutite jaja sa praškom za pecivo. Zatim dodajte ulje, kiselu vodu i izdrobljeni feta sir, te sve lagano izmešajte i posolite po ukusu. Kore izvadite iz pakovanja i onako savijene u rolnu poprečno isecite debiljine oko 2 cm. Zatim te kolutiče presecite još jednom. Dobijene trake rastresite ruama i pomešajte sa smesom od jaja i sira. Na kraju dodajte iseckan sremuš koji ste prethodno dobro oprali i malo prosušili. Kašikom za sladole sipajte masu u kalupe za mafine u koje ste prethodno stavili korpice za mafine i peite u prethodno zagrejanoj pećnii na 180 C dok ne porumene (oko 25 min). Kada su gotovi, izvadite kalup i ostavite da se malo prohladi i služite. Prijatno!

Napomena: Ideju sam dobila sa sajta Gibanica mafini - MarinaS Taste.

Gibanica mafini sa sremušem

четвртак, 18. април 2024.

Smuti činija sa jagodama i borovnicama

Smuti činija sa jagodama i borovnicama

Jagode polako stižu na pijace i na naše stolove, pa krenimo sa ovim finim receptom za doručak koji će vas napuniti energijom i bićete fit za sve obaveze koje imate u toku dana. Brzo se pravi i sjajan je izvor vitamina i energije. Od namirnica potrebne su vam banana, jagode, urme, čija semenke i malo bademovog mleka i et voala.

A osim ovog, evo još nekoliko predloga za zdravi početak

Smuti činija sa jagodama i borovnicama

Sastojci (za jednu činiju):
1 banana
1 šolja jagoda
1/4 šolje borovnica
2 urme
1 supena kašika čija semenki
2-3 supene kašike bademovog mleka
1/2 šolje granole

Smuti činija sa jagodama i borovnicama

Priprema:
Bananu iseckati na kolutove, a urme potopite u malo tople vode i oljuštite od kožice i izvadite košticu. Zatim, sve sastojke sipati u blender ili nutri bulet i izmiksati dok ne dobijete finu glatku i kompaktnu masu. Ukoliko je pregusto, dodajte još malo bademovog mleka. Smuti sipati u činiju, a od gore posuti sa granolom i ukrasiti sa svežim jagodama i borovnicama. Prijatno!

Smuti činija sa jagodama i borovnicama

среда, 10. април 2024.

Smuti sa mangom i ananasom (tzv. yellow goddess)


Smuti sa mangom i ananasom (tzv. yellow goddess)

Nov način ishrane mi je otkrio jedan potpuno novi svet zdrave ishrane gde ste siti i bez onog osećaja teškog osećaja u stomaku. U ovom postu vam predstavljam jedan sjajan i super ukusan smuti pod nazivom Yellow goddess (žuta kraljica) koji se pravi od banane, ananasa i manga i ja sam dodala kokosove ljuspice. Vi naravno možete dodati i čija semenke ili već neke druge orašaste plodove, ali kokos se ovde baš lepo uklopio.

Za još predloga za doručak, pogledajte:

Smuti sa mangom i ananasom (tzv. yellow goddess)

Sastojci (za jednu veliku smuti čašu):
1 veća banana
1/4 ananasa (okvirno, možete i više da stavite)
1/2 manga 
1 supena kašika kokosovih ljuspica
malo vode

Smuti sa mangom i ananasom (tzv. yellow goddess)

Priprema:
U Nutribulet staviti jednu bananu koju ste oljuštili, zajedno sa oko 1/4 svežeg ananasa, pola manga i malo vode. Sve to dobro izblendirati u Nutribuletu ili blenderu i služiti. Od gore posuti sa kokosovim ljuspicama.

Savet plus: Kokos  možete dodati u blender i zajedno sve izmiksati. Takođe možete dodati i laneno seme ili čija semenke, a ukoliko nemate sveži ananas ili mango, možete kupiti ili upotrebiti smrznut.

Prijatno!
Smuti sa mangom i ananasom (tzv. yellow goddess)

петак, 5. април 2024.

Ovsena kaša sa bademovim mlekom


Ovsena kaša sa bademovim mlekom

Ovaj jednostavan i zdrav doručak ćete veoma brzo napraviti i fino će vas zasititi. Ja bih još dodala da uključivanje ovsene kaše u ishranu može doprineti poboljšanju zdravlja srca, boljem varenju, upravljanju težinom i opštem blagostanju. I vodite računa da pravite sami kod kuće, treba vam 10 minuta, i da se trudite da što manje pravite one iz kesice.

Ovsena kaša sa bademovim mlekom

A pored ovog, možda će vam se dopasti još neke ideje za zdrave namaze za doručak:

Ovsena kaša sa bademovim mlekom

Sastojci za jednu osobu:
50 g ovsenih pahuljica
240 ml bademovog mleka
1 supena kašika seckanih pistaća
šaka borovnica
1 supena kašika javorovog sirupa

Ovsena kaša sa bademovim mlekom

Priprema:
U manju šerpu sipajte ovsene pahuljice i preko njega mleko te ga zagrejte dok ne provri a onda smanjite na nisku vatru i kuvajte oko 10 minuta povremeno mešajući. Kaša treba da bude kremasta. Ukoliko je previše gusta, slobodno dodajte još malo vode ili mleka. Kada je gotova, prespite u činiju i prelijte sa javorovim sirupom i pospite pistaćima i borovnicama i služite. 

Prijatno!

Činija za ovsenu kašu, kao i činijice Made by me :), ukoliko vam se dopadaju i želite svoj primerak, kontaktirajte me na shadzi67@gmail.com

Ovsena kaša sa bademovim mlekom

понедељак, 1. април 2024.

Veganski rikota sir sa sremušem i vlašcem


Veganski rikota sir sa sremušem i vlašcem

Veganska ishrana i veganski sirevi sve su popularniji u današnje vreme, a kako je post, odlučila sam se i ja da napravim svoju verziju. Priprema je veoma brza, osim ako uzmete u obzir potapanje indijskog oraha preko noći, ali rezultat je vredan svake sekunde. Ukus je fenomenalan! Ovaj sir možete koristiti kao namaz ili kao zamenu za klasični meki sir u veganskim lazanjama, kao fil za tortilje, sendviče i još mnogo toga.

Veganski rikota sir sa sremušem i vlašcem

Pored ovog namaza, evo još nekoliko predloga za fine posne namaze:
Veganski rikota sir sa sremušem i vlašcem

Sastojci:
200 g indijskog oraha (prethodno potopljenog preko noći u vodi)
1 supena kašika nutritivnog kvasca
2 supene kašike maslinovog ulja
sok od pola limuna
so, biber po ukusu
10 do 15 listova sremuša
10tak grančica vlašca
malo vode ili piričnanog ili mleka od badema

Veganski rikota sir sa sremušem i vlašcem

Priprema:
Indijski orah potopite preko noći u vodi, a sutra dan ga procedite i prosušite. Sremuš i vlašac iseckajte na manje komade, da bi se smesa što bolje umutila. Sve sastojke sem vode stavite u secka i ostavite oko 1 minut da se svi sastojci spoje. Probajte sir i proverite da li treba da se još malo začini solju i da li treba možda još malo tečnosti ili limunovog soka i to je to. Sir treba da kremast, ne previše gust i suv. 
Savet plus: Ovaj sir možete koristiti kao osnovni rikota sir ako ga napravite bez sremuša i vlašca.

Prijatno!

Veganski rikota sir sa sremušem i vlašcem