четвртак, 21. фебруар 2019.

Mafini sa edamerom, mladim lukom i vlašcem

Mafini sa edamerom, mladim lukom i vlašcem
Da li ste znali da reč mafin potiče od staronemačke reči Muffen odnosno Muffe, što znači mali kolač.E, pa ti fini mali kolači su ušli u naše domove i često ih pravimo i jedemo, sigurna sam, što slane, što slatke. Mafine kakve danas pravimo u kalupima, nastali su u Americi u 18. veku, ali zna se da su in po sastavu pravili i u viktorijanskog Englekoj još u 10 veku. Vrhunac popularnosti dostigli su u 19. veku kada su ih na ulici prodavali takozvani "muffin man". Dok engleski mafin izgleda kao deblja palačinka i pravi se sa kvascem, američki su oni koje mi danas pravimo i tačnije od 1796. se prave sa praškom  za pecivo. Naravno, oni slani se mogu praviti sa raznim brašnima, dodacima, a današnji je sa sirom i mladim lukom ili vlašcem, i preukusan je i idealan kao dodatak uz neko mezze. Ideju za ovaj recept sam našla na blogu Some the wiser koji sam modifikovala.

Mafini sa edamerom, mladim lukom i vlašcem
Sastojci:
275 gr brašna
12 gr praška za pecivo
1/2 kašičice soli
1 kašika šećera
3 kašike maslinovog ili suncokretovog ulja
240 ml mleka
1 jaje
1/2 šolje seckanog mladog luka i vlašca (suvog ili svežeg) u razmeri 2/3 na prema 1/3
1 šolja rendanog edamera
1/2 šolje mocarele, ne mora da se renda, već da se ručno odvajaju srednje veliki komadi
2 do 3 kašike rendanog sira za posipanje

Mafini sa edamerom, mladim lukom i vlašcem
Priprema:
Pećnicu zagrejte na 200 C, a u kalup za mafine stavite papirne korpice.
U srednje velikoj posudi pomešajte suve sastojke: brašno, prašak za pecivo, so, šećer. U drugoj posudi pomešajte mokre, tako što ćete umutiti jaje, dodati mleko i na kraju ulje. U suve sastojke sipajte meke i pomešajte i na kraju dodajte rendani sir i mladi luk i vlašac.
Gotovu smesu stavite u kalup za mafine i od je gore pospite sa još malo rendanog sira. Pecite u zagrejanoj pećnici oko 15 do 17 minuta ili dok ne dobiju zlatnu boju. Izvadite ih iz rerne i izvadite ih na rešetku za hlađenje. Najbolji su kad se jedu topli uz meze.

Napomena: probala sam i da puterom po originalnom receptu, ali su definitivno tako suve, pa sam uzela da napravim sa uljem i razlika se zaista primeti, mnogo su sočniji i mogu duže da stoje, naravno, mogu i da se podgreju ili jedu hladni.
Na blogu možete pronaći i recept za odlične posne mafine sa mladim lukom.

Mafini sa edamerom, mladim lukom i vlašcem

Нема коментара:

Постави коментар