Zdrava ledena čoko torta |
Ideju za ovu zdravu čoko tortu dobila sam igrajući se na Instagramu kulinarske igre #zajedinicki obrok. Recept je inicijalno osmišljen kao kocke, a ja sam sve stavila u okrugli kalup prečnika 15 cm. Baza je od suvih smokvi, brusnica, ovsene kaše, a gornji sloj od čvrstog dela kokosovog mleka i crne čokolade, a sve se pospe sa listićima badema. Preukusno, a jede se u malim parčićima, jer dosta je kalorična.
A pored ovog, predlažem vam da isprobate i:
- Kupina limun torta
- Energetske loptice sa urmama, kikirikiputerom i malinama
- Zdrava Twix čokoladica
- Veganski skonsi sa kokosom i malinama
- Posni mafini sa bananom i čokoladnim kapljicama
- Posni mafini sa limunom
- Američki posni tart sa malinam
- Kapri torta koja se ne peče
- Posni keksi od kakaa i pistaća
- Posne krofne (a la prste da poližeš)
- Kikiriki štangle
- Pivčići
- Veganske slatke kriške od palente i lešnika
- Pita kocke sa jagodama
- Praznične posne jelkice sa glazurom od limuna
Sastojci:
Za donji sloj
80 gr pekan oraha
70 gr ovsenih pahuljica
100 gr brusnica
5 smokvi
1 supena kašika kokosovog ulja
prstohvat soli
Za gornji sloj
250 gr gustog dela kokosovog mleka iz konzerve
200 gr crne kvalitetne čokolade
blanširani listići badema
Priprema:
Brusnice potopiti 10 minuta u vodi. Za to vreme u blenderu usitnini ovsene pahuljice i orahe. Dodati oceđene brusnice i iseckane smokve, kao i prstohvat soli i kokosovo ulje. Sve dobro izblendirati dok se sastojci ne sjedine i ravnomerno rasporediti u okrugli kalup za tortu koji ste prethodno obložili papirom za pečenje i staviti u frižider.
Na pari otopiti čokoladu i kokosovo mleko i kada se malko prohladi sipati preko prvog sloja. Obilno posuti blanširane bademe preko torte i vratiti u frižider da se hladi bar 2 do 3 sata ili ostaviti da prenoći i služiti.
Tanjirići mojih ruku delo @studio_grncarije_tri