понедељак, 2. јул 2018.

Američki posni tart sa malina

Američki posni tart sa malina
Ništa lepše i lakše napraviti od američke pite sa voćem, u ovom konkretnom slučaju sa malinom, ali probala sam sa višnjom i kajsijom, i moram prizati sve tri su super, svaka na svoj način. Za početak, evo recepta za tart sa malinom. Ono što je karakteristično za ovaj tart, je testo. Prhko testo se lako pravi i bitno za njega je da bude hladno pre pečenja, odnosno da ostoji u frižideru bar sat vremena. I obzirom da uglavnom nema recepata za posne pite, tražila sam među mrsnim varijantama najbolji, i prilagodila ga posnoj varijanti. A sve ostalo sa voćem, su varijacije na temu. Karakteristično za malinu jeste da je nadev "tečniji" nego za višnju ili kajsiju, tako da treba sačekati malo više da se ohladi da ne bi cureo. Ja nisam mogla puno da čekam.. tako da je moj bio malo tečniji..

Sastojci:
Za testo:
400 gr brašna
250 gr hladnog margarina
1/2 kašičice soli
3 kašike šećera u prahu
1 kašika soka od limuna
5 kašika hladne vode, možete u vodu staviti kocke leda

Za nadev:
600 gr malina
4 kašike šećera
1 kašika brašna
2 kašike gustina
2 kašike Dr. Oetker vanile
1 kašika soka od limuna

Američki posni tart sa malina


Priprema:
U većoj posudi pomešajte 400 gr prosejanog brašna sa solju i šećerom i dodajte na kockice iseckan hladan margarin. Rukama mešajte smesu dok ne dobijete veće gromuljice. Dodajte hladnu vodu i sok od limuna i nastavite da mešate dok ne dobijete smesu koja se sjedinila. Nemojte je previše mesiti. Smesu podelite na dva dela i stavite u prijanjanjuću foliju i u frižider na sat vremena.
U  međuvremenu pripremite nadev tako što ćete maline pomešati sa šećerom, brašnom i skrobnim brašnom, limunovim sokom i Dr. Oetker vanila aromom. 
Pećnicu uključite na 180 C. Nakon sat vremena izvadite 1/2 polovinu testa. Radnu površinu pospite brašnom kao i testo i oklagiju i lagano istanjite testo i obložite okrugli kalup za tart ili pitu. Višak testa skinite sa oboda kalupa nožem. Testo izbockajte viljuškom i na testo sipajte smesu sa voćem. Uzmite drugu polovinu testa, tanko izvaljajte i reckavim okruglim nožićem za seckanje testa isecite trakice i ređajte kao na slici jednu do druge praveći razmak, i tako u oba pravca. Kalupom za kekse vadite srca i ređajte u krug i sredinu. Naravno, možet da pravite i pletenice i druge oblike, već po želji. Tart stavite u zagrejanu pećnicu i pecite oko 40 do 45 minuta, u zavisnosti od jačine pećnice. Tart izvadite i sačekajte da se malo prohladi, i pospite prah šećerom i služite topao, a naravno može i hladan. Prijatno!

Američki posni tart sa malina

Američki posni tart sa malina

2 коментара:

  1. Једва чекам да направим ову посну варијанту с обзиром да је пост. Али ћу да ставим надјев од јабука: нарендане 4-5 јабуке, 3-4 кашике пудинга од ваниле, кесица бурбон ваниле, кесица цимет шећера, 2-3 кашике жутог шећера.

    ОдговориИзбриши