четвртак, 10. децембар 2020.

Pivčići

Pivčići

Ovi fini posni kolači su takoreći klasik, i pretpostavljam da vas je malo među onima koji ih još nisu probali. Postoje razne verzije pivčića, ima recepata za one koje se pune, a ovaj recept je za one klasične, koje se samo umoče u sirup i uvaljaju u mlevene orahe i to je to. Izuzetno fina i ukusna posna poslastica u čije testo ne ide šećer i nije preslatka i pored toga što se umaču u sirup od šećera. I naravno, što duže stoje to su bolji, a idealni su za svečane i one manje svečane prilike.


Pored ovih, na blogu ćete pronaći još posnih poslastica, kao što su:
Pivčići

Sastojci (mera  za 1 tepsiju):
Za testo:
250 ml ulja
125 ml piva
500 gr brašna
1/2 kesice praška za pecivo

Za sirup:
200 gr šećera
250 ml vode
1 kesica vanilin šećera

Za posip:
100 gr mlevenih oraha

Pivčići

Priprema:
U posudi za mešanje sipati ulje i pivo. U drugoj posudi prosejati brašno i pomešati sa praškom za pecivo i postepeno ga dodavati u posudi sa uljem i pivom i zamesiti testo koje ćete formirati u kuglu i ostaviti je na sobnoj temperaturi da odstoji oko 15 minuta.
Pećnicu zagrejati na 180 C, a pleh obložiti papirom za pečenje. Radnu površinu posuti brašnom i oklagijom razvući testo debljine oko 1 cm. Čašom ili okruglim kalupom vaditi polumesece i ređati ih u pleh. Peći na 180 C oko 15 o 20 minuta dok ne porumene sa donje strane. Ostaviti ih u tepsiji dok se ne ohlade a zatim napraviti sirup tako što ćete u široj posudi kuvati zajedno vodu, šećer i vanilin šećer oko 5 minuta. U vruć sirup stavite ohlađene kolače i ostavite ih oko 1 minut da upiju sirup. Kada su upili tečnost vadite ih i valjajte u mlevene orahe i služite.

  1. Pivčići



2 коментара: