|
Libanska salata sa crvenim pasuljem i leblebijom |
Libanska kuhinja je nadasve poznata po svojim laganim specijalitetima punim žitarica, povrća, voća, maslinovog ulja i limuovog soka, ribe i piletine. Veoma je zdrava i prepuna je recepata koji se lako i brzo spremaju, a u ovim letnjim danima zaista osvežavaju. Tako sam i došla na ideju da napravim ovu salatu, jer se brzo pravi, ne traži termičku obradu, a od sastojaka vam treba konzerva pasulja i leblebije, krastavac, crveni luk, limun, nana i peršun. Salata je izuzetno osvežavajuća, a možete je služiti uz neki sir, hummus i tortilju, ili pak parče hleba ako više volite.
Osim ove brze i lagane salate, možda će vam se dopasti još recepata kojih sam pravila a da su sa ovog podneblja, kao što je meze na moj način koje često pravim, a sastoji se od recepata za hummus, tabule, marokanse salate od crvenog kupusa i šargarepe, melidžana sa veganskim sirom i melidžana na drugi način. Pored ovog recepta za hummus, pravim još dve verzije i to: hummus sa peršunom, belim lukom i kuminom i humus sa susamom bez tahinija koji je takođe odličan. Osim ovih klasičnih recepata, preporučila bi vam da probate i proso sa leblebijama i tahinijem i mentom i špagete od tikvica sa pestom od rukole.
|
Libanska salata sa crvenim pasuljem i leblebijom
| Libanska salata sa crvenim pasuljem i leblebijom
|
|
Sastojci:2 konzerve crvenog pasulja, opranog
1 konzerva leblebije kuvane, oprane
1 glavica crvenog luka, sitno iseckanog
2 gračnice celera, sitno seckane
1 srednjej veliki krastavac, oljušten i iseckan na kockice
1 vezica sitno seckanog peršuna
2 supene kašike sveže nane (ako nemate svežu, slobodno koristite suvu)
1/4 šolje malsinovog ulja
1/4 šolje svežeg limunovog soka
3 čena belog luka, sitno seckanog
pola kašičice soli odnosno po ukusu
malo bibera
|
Libanska salata sa crvenim pasuljem i leblebijom
|
Priprema:
U većoj posudi sipajte oprani pasulj i leblebiju, seckani luk, krastavac, peršun i nanu. U drugoj posudi napravite dresing tako što ćete pomešati limunov sok, maslinovo ulje, beli luk, so i biber i dobro izmešati i preliti preko salate i sve dobro promešati. Služiti odmah ili ostaviti u frižideru da se marinira nekoliko sati.
Napomena: Umesto nane, možete koristiti i svežu mirođuju.
|
Libanska salata sa crvenim pasuljem i leblebijom
|