петак, 14. децембар 2018.

Humus sa susamom bez tahinija

Humus sa susamom bez tahinija

Ovaj recept za humus ne sadrži tahini i čitav trik je da umesto pomenutog tahinija stavite susam i ulje, od čega se zapravo pravi. I ne pravi se toliko često kod nas kao što je ovaj za humus koji već postoji na blogu.
I zaista je fin, super je jeftin, a dobićete zaista odličan humus. Malo je blažeg ukusa i rustičniji i odličan je obrok za doručak, užinu ili laganu večeru. Ja sam pravila sa leblebijom iz konzerve već skuvanom, brže je, a ukoliko želite, možete je i sami skuvati.

Kako skuvati sirovu leblebiju?
To ćete uraditi tako što ćete je prethodno potopiti u vodi i ostaviti preko noći. Ujutro procedite vodu,  aproceđenu leblebiju stavite u šerpu i sipajte vodu toliko da prekrije leblebiju za dva prsta. Kuvajte je na srednjoj vatri oko sat do dva vremena. Da biste proverili da li je kuvana, stavite između dva prsta jednu leblebiju i pritisnite je. Ako je mekana, gotova je. Ako može da se zgnječi, znači da je prekuvana.

Humus sa susamom bez tahinija


Sastojci:
1 konzerva leblebija ili 2 šolje skuvanih leblebija
1/4 šolje semenki susama
3 češnja belog luka
2 kašičice soka od limuna
1/4 šolje maslinovog ulja
1/2 kašičice susamovog ulja (po želji za bolji ukus)
prstohvat kumina mlevenog
prstohvat aleve paprike
so

Priprema:
Procedite leblebiju iz konzerve (nemojte bacati tečnost, sačuvajte je za kasnije). Susam stavite u mali tiganj i propržite ga da dobije zlatnu boju oko 1 do 2 minuta. Ostavite malo susama po strani za kasnije ukrašavanje. Proprženi susam stavite u blender i prelijte ga maslinovim i susamovim uljem i blendirajte minut, dva. U smesu dodajte leblebije, beli luk, sok od limuna i so i nastavite da blendirate dok smesa ne postane kompaktna. Ukoliko je potrebno dodajte akvafabu odnosno vodu iz konzerve dok ne dobijete željenu gustinu, odnosno gustinu koju volite. Ne treba da bude previše gust. Servirajte u činiji, i prelijte sa malo maslinovog ulja, susama i aleve paprike.

SAVET: Ukoliko niste znali, humus može da se zamrzava i to veoma uspešno. Samo ga stavite u plastičnu kutiju sa vakumom ili u kesu iz koje ćete izbaciti višak vazduha. Otopite ga tako što ćete ga ostaviti u frižideru dok se ne otopi.

Humus sa susamom bez tahinija

    Нема коментара:

    Постави коментар