Džem od jagoda |
Jagode su prvi voćni vesnici proleća, a njihov blagotvorni nutricionistički sastav čini ih sjajsnim izvorom vitanima i minerala i sjajne su za hidrataciju. Pored toga imaju veoma nizak glikemijski sastav, te je to još jedan razlog, zašto ih valja konzumirati.
Pored dosta recepata koje sam podelila sa vama za ovo predivno voće, kao što su:
- Brze tortice sa jagodama
- Zatvoreni tart sa jagodama
- Kapri torta koja se ne peče
- Zdravi pečeni cheesecake
- Brza galeta sa jagodama
- Jagode sa kremom od kesten pirea
- Pita kocke sa jagodama
- Galeta sa jagodama i kremom od maskarpoena
- Skonsi sa jagodama
ovog puta sam vam spremila jedan jednostavan, ali zaista odličan recept za džem od jagoda. Jer, ništa lepše nego jesti palačinke sa džemom od jagoda, a pored palačinki, odlično se meša, što bi se reklo i u ostale slatkiše i starinske kolače koji zahtevaju džem od jagoda. Brzo će se skuvati, a potrebni su vam samo jagode i šećer, a ukoliko želite, možete dodati i malo limunovog soka pred kraj. Jedini deo koji je vremenski zahtevan, jeste deo kada jagode koje ste prethodno posuli kristal šećerom, treba da odstoje bar nekoliko sati, kako bi se što bolje izvukla voda iz njih.
Osim ovog, u idućem postu, delim sa vama i recept za džem od jagoda sa balzamikom, zaista odličan.
Sastojci:
1 kg jagoda
300 gr šećera
Priprema:
Jagode oprati i iseći na četvrtine i posuti kristal šećerom. Sve izmešati i ostaviti nekoliko sati da odstoji, kako bi sva voda izašla.
Nakon nekoliko sati, jagode prebaciti u šerpu, pustiti da provre, a zatim smanjiti vatru i kuvati lagako ono 1 sat i 15 minuta. Tokom kuvanja, skidati višak pene, a džem je gotov kada pene više nema.
Pred sam kraj kuvanja, ukoliko je ostalo krupnijih jagoda, usitnite ih štapnim mikserom.
Tegle u međuvremenu staviti u rernu na sterilizaciju na 100 C.
Kada je džem gotov sipati ga tako toplog u vruće tegle i dobro ih zatvoriti i ostaviti da se ohlade.
Količina od 1 kg je za dve manje teglice kao na slici.
Prijatno!
Napomena:
Džem od jagoda |
Нема коментара:
Постави коментар