среда, 23. јун 2021.

Libanska salata sa crvenim pasuljem i leblebijom


Libanska salata sa crvenim pasuljem i leblebijom

Libanska kuhinja je nadasve poznata po svojim laganim specijalitetima punim žitarica, povrća, voća, maslinovog ulja i limuovog soka, ribe i piletine. Veoma je zdrava i prepuna je recepata koji se lako i brzo spremaju, a u ovim letnjim danima zaista osvežavaju. Tako sam i došla na ideju da napravim ovu salatu, jer se brzo pravi, ne traži termičku obradu, a od sastojaka vam treba konzerva pasulja i leblebije, krastavac, crveni luk, limun, nana i peršun. Salata je izuzetno osvežavajuća, a možete je služiti uz neki sir, hummus i tortilju, ili pak parče hleba ako više volite.

Osim ove brze i lagane salate, možda će vam se dopasti još recepata kojih sam pravila a da su sa ovog podneblja, kao što je meze na moj način koje često pravim, a sastoji se od recepata za hummus, tabule, marokanse salate od crvenog kupusa i šargarepe, melidžana sa veganskim sirom i melidžana na drugi način. Pored ovog recepta za hummus, pravim još dve verzije i to: hummus sa peršunom, belim lukom i kuminom i humus sa susamom bez tahinija koji je takođe odličan. Osim ovih klasičnih recepata, preporučila bi vam da probate i proso sa leblebijama i tahinijem i mentom i špagete od tikvica sa pestom od rukole.


Libanska salata sa crvenim pasuljem i leblebijom


Libanska salata sa crvenim pasuljem i leblebijom


Sastojci:
2 konzerve crvenog pasulja, opranog
1 konzerva leblebije kuvane, oprane
1 glavica crvenog luka, sitno iseckanog
2 gračnice celera, sitno seckane
1 srednjej veliki krastavac, oljušten i iseckan na kockice
1 vezica sitno seckanog peršuna
2 supene kašike sveže nane (ako nemate svežu, slobodno koristite suvu)
1/4 šolje malsinovog ulja
1/4 šolje svežeg limunovog soka
3 čena belog luka, sitno seckanog
pola kašičice soli odnosno po ukusu
malo bibera

Libanska salata sa crvenim pasuljem i leblebijom

Priprema:
U većoj posudi sipajte oprani pasulj i leblebiju, seckani luk, krastavac, peršun i nanu. U drugoj posudi napravite dresing tako što ćete pomešati limunov sok, maslinovo ulje, beli luk, so i biber i dobro izmešati i preliti preko salate i sve dobro promešati. Služiti odmah ili ostaviti u frižideru da se marinira nekoliko sati. 

Napomena: Umesto nane, možete koristiti i svežu mirođuju.

Libanska salata sa crvenim pasuljem i leblebijom



понедељак, 21. јун 2021.

Džem od jagoda sa aćeto balzamikom


Džem od jagoda sa aćeto balzamikom


Ovih dana sam bila kupila dosta jagoda te sam isprobavala i pravila razne recepte za džem od jagoda. Naravno tu je klasičan reccept za džem od jagoda koji valja isprobati, ali ovaj novi recept sa dodatkom balzamika i limunovog soka, me je zaista oduševio. Jednostavo se ukus jagoda dodatkom balzamika pojača na neki fini način. Nije ni čudo, jer sam pravila sa sličnim sastojcima brzu galetu sa jagodama koja je isto jedan klasik u novom ruhu i koji je oduševljavao mnoge goste do sada, provereno. 

Što se tiče procesa kuvanja, sličan je klasičnom, samo što se pred kraj doda balzamiko i limunov sok i to je to, ukus je fantastičan, a recept je u nastavku.

Džem od jagoda sa aćeto balzamikom

Sastojci (za dve manje teglice):
1 kg jagoda    
300 gr šećera
1,5 supena kašika soka od limuna
3 supene kašike aćeto balzamika
1 kesica limun šećera Dr.Oetker

Džem od jagoda sa aćeto balzamikom


Priprema:
Jagode operite i stavite u posudu i iseckajte na sitnije komade i pospite kristal šećerom i ostavite preko noći da odstoje. Sutra prespite smesu u šerpu i stavite da provre, a zatim smajite vatru i kuvajte ih na tihoj dok većina tečnosti ne izvetri, a penu povremeno skidajte. Pred kraj, dodajte limunov sok, limun šećer i balzamiko i kuvajte dok ne bude gotov, odnosno gust po želji. Otprilike oko sat i po vremena. Ja sam svoj džem blago izmiskirala sa štapnim mikserom, za bolju konzistenciju, vi ne morate, možete i ostaviti i koji komadić za bolji look and feel. Zatim, gotov džem sipajte u prethodno sterilisane i tople teglice i dobro ih zatvorite i prekrijte krpom i ostavite da se polako ohlade, a zatim služite. Prijatno!

P.S. Tanjir je mojih ruku delo :)

Džem od jagoda sa aćeto balzamikom


Za još recepata sa jagodama, pogledajte sledeće stranice...

среда, 16. јун 2021.

Džem od jagoda

Džem od jagoda

Jagode su prvi voćni vesnici proleća, a njihov blagotvorni nutricionistički sastav čini ih sjajsnim izvorom vitanima i minerala i sjajne su za hidrataciju. Pored toga imaju veoma nizak glikemijski sastav, te je to još jedan razlog, zašto ih valja konzumirati. 
Pored dosta recepata koje sam podelila sa vama za ovo predivno voće, kao što su:

ovog puta sam vam spremila jedan jednostavan, ali zaista odličan recept za džem od jagoda. Jer, ništa lepše nego jesti palačinke sa džemom od jagoda, a pored palačinki, odlično se meša, što bi se reklo i u ostale slatkiše i starinske kolače koji zahtevaju džem od jagoda. Brzo će se skuvati, a potrebni su vam samo jagode i šećer, a ukoliko želite, možete dodati i  malo limunovog soka pred kraj. Jedini deo koji je vremenski zahtevan, jeste deo kada jagode  koje ste prethodno posuli kristal šećerom, treba da odstoje bar nekoliko sati, kako bi se što bolje izvukla voda iz njih. 
Osim ovog, u idućem postu, delim sa vama i recept za džem od jagoda sa balzamikom, zaista odličan.

Džem od jagoda


Sastojci:
1 kg jagoda
300 gr šećera

Džem od jagoda


Priprema:
Jagode oprati i iseći na četvrtine i posuti kristal šećerom. Sve izmešati i ostaviti nekoliko sati da odstoji, kako bi sva voda izašla.
Nakon nekoliko sati, jagode prebaciti u šerpu, pustiti da provre, a zatim smanjiti vatru i kuvati lagako ono 1 sat i 15 minuta. Tokom kuvanja, skidati višak pene, a džem je gotov kada pene više nema. 
Pred sam kraj kuvanja, ukoliko je ostalo krupnijih jagoda, usitnite ih štapnim mikserom.
Tegle u međuvremenu staviti u rernu na sterilizaciju na 100 C. 
Kada je džem gotov sipati ga tako toplog u vruće tegle i dobro ih zatvoriti i ostaviti da se ohlade.
Količina od 1 kg je za dve manje teglice kao na slici.
Prijatno!

Napomena: 

Džem od jagoda