четвртак, 31. мај 2018.

Galeta sa jagodama i kremom od maskarponea i bosiljka

Galeta sa jagodama i kremom od maskarponea i bosiljka
Još uvek je vreme jagoda i treba ga iskoristiti na najbolji način i pretvoriti te slatke crvene i sočne voćkice u poslasticu u kojoj ćete upotpunosti uživati. Ovaj recept na koji sam naišla među svojim omiljenim kuvarima je upravo takav. Spoj jagoda, i krema sa maskarponeom i bosiljkom, vas tera na još...

Recept se spravlja u nekoliko koraka, prvi je krema od maskarponea, zatim testo i na kraju fil za galetu. Krenućemo redom. Za merenje su korišćene merice.

Za kremu od maskarponea i bosiljka:
3/4 šolje slatke pavlake
1/3 šolje svežeg lišća od bosiljka (prosušenog od vode i sitno iseckanog)
3/4 šolje maskarponea
2 kašike šećera

U staklenoj posudi pomešajte slatku pavlaku, iseckan bosiljak i šećer. Stavite posudu iznad šerpe sa kipućom vodom i mešajte dok se šećer ne rastopi (oko 4 minuta). Prekrijte sa prozirnom folijom i ostavite smesu u frižideru minimum 1 sat (ili 2 za izražajniji ukus bosiljka, koji toplo preporučujem). Nakon dva sata, procedite smesu kroz cediljku i dodajte maskarpone. Dobro promešajte i vratite u frižider do pred služenje.

Galeta sa jagodama i kremom od maskarponea i bosiljka

Za prhko testo (iliti Pate Brisee):
2 1/2 šolje mekog brašna (tip 500)
1 kašikica soli
1 kašikica šećera
1 šolja (225 gr) hladnog putera iseckanog na sitne kockice
1/4 šolje ledeno hladne vode

Za ovo testo je idealno da sve sastojke (brašno, so, šećer, puter) držite u frižideru pre nego što krenete u pripremu. U veću posudu pomešajte prosejano brašno, so, šećer i hladan puter iseckan na kockice. Rukama mešajte smesu dok se dobijete gromuljice veličine graška. Dodajte hladnu vodu i mešajte viljuškom dok smesa ne počne da se formira, odosno spaja. Ukoliko je smesa, odnosno testo, previše suvo, dodajte još vode, kašiku po kašiku. Smesa ne treba da se niti lepi ili kruni. Kada se smesa spojila, nastavite još malo ručno da mešate dok se skroz ne sjedini. Kada je umešana, premestiti je u prozirnu foliju i stavite je u frižider sat vremena. Nakon sat vremena izvaditi testo, i staviti ga na radnu površinu koju ste prethodno malo pobrašnili. Oklagijom istanjite testo i isecite testo u krug prečnika oko 30 cm. I stavite ga na tepsiju, na koju ste prethodno staviti papir za pečenje.

Za fil za galetu:
500 gr jagoda (iseckanih na šnitice debljine oko pola cm)
1/4 šolje šečera
2 kašike škrobnog brašna
1 veće žumance
1 kašika vode

Iseckane jagode pospite smesom šećera i škrobnog brašna i ređajte u krug, s tim da ostavite oko 2 cm slobodnog prostora od kraja testa. Kada ste ih poređali, kraj testa savijte ka unutra i blago preklopite jagode. 1 kašiku putera iseckajte sitno i pospite po jagodama. Testo vratite u frižider na 15 minuta, a rernu zagrejte na 180 C.

Galeta sa jagodama i kremom od maskarponea i bosiljka

Galetu izvadite iz frižidera i premažite koru sa umućenim žumancetom u koje ste stavili kašiku vod i stavite galetu u prethodno zagrejanu rernu na 180 C i pecite oko 40 do 45 minuta. Izvadite iz rerne i stavite galetu da se malo prohladi i služite toplu sa kremom od maskarponea i bosiljka.

Galeta sa jagodama i kremom od maskarponea i bosiljka




Нема коментара:

Постави коментар