понедељак, 8. јун 2020.

Brza galeta sa jagodama


Brza galeta sa jagodama


Nešto me nije bilo dugo sa objavama, raznorazne stvari su se dešavale, i jednostavno nije bilo vremena, iako se se pravilo i slikalo, a i pravi se novi blog, ali još neću ništa da otkrivam, do ne završim sve...
Elem, jagode su i dalje aktuelne u razno raznim oblicima kao što su torte, kolači, razne poslastice i naravno galete, moje omiljene. Nekako mi dodju lepše čak od onih klasičnih "biskvit" kolača...
Tako da sam za ovaj put napravila jednu malo drugačiju verziju galete sa jagodama, bez jaja u testu i bez "priloga" što bi se reklo, iako bi kugla od sladoleda od vanije sa toplom galetom, odlično pasovala ili kao što sam ja imala umutila sam slatku pavlaku. Pa vi kako želite, po vašoj volji je. Ono što je sigurno jeste da ćete u  svakom slučaju uživati.


A osim ovog recepta sa jagodama, potražite još....

Brza galeta sa jagodama
Sastojci: 
156 gr mekog brašna
2 kašičice šećera
1/4 kašičice soli
113 gr putera, hladnog i iseckanog na kockice
3 do 4 kašike ledeno hladne vode
250 do 300 gr jagoda iseckanih na četvrtine
1/3 šolje šećera
1 kašika gustina
1 kašika balzamika
1 jaje, umućeno

Priprema:
U multipraktiku povezati brašno, so i šećer. Dodati iseckan puter i uključiti pulsno multipraktik dok se sastojci ne povežu. To će biti vrlo kratko, 10 do 15 sekundi.  Zatim, dok je multipraktik uključen dodavati vodu kašiku po kašiku dok se sastojci ne sjedine u loptu.
Izvaditi smesu iz multipraktika, i oblikovati disk i uviti ga sa prijanjajućom folijom i staviti u frižider da odstoji bar 30 minuta.
Za to vreme prpremiti punjenje od jagoda. Povezati jagode koje su prethodno iseckane na četvrtine i šećer, gustin i balzamiko i ostaviti da odstoji. Gledajte da su jagode prosušene od pranja, da ne bi pustile previše vode.
Zatim uključite pećnicu na 180 C.
Izvadite galetu iz frižidera i rasklagijajte je u krug veličine oko 25 do 30 cm.
Sipajte punjenje od jagoda i ostavite ivicu galete da bude prazna širine oko 5 cm, kako bi galeta mogla da se presavije. Uzmite vrlo malo putera u obliku listića i stavite na punjenje.
Presavijte ivicu galete ka unutra i premažite je umućenim jajetom i stavite u pećnicu da sepeče oko 25 minuta, odnosno dok ne porumeni. 
Izvaditi iz pećnice, i služiti toplo ili hladno, uz kuglu sladoleda ili umućenom slatkom pavlakom, u oba slučaja ukus je savršen.

Napomena: Sokovi iz galete će se zgusnuti kada se galeta ohladi.

 
Brza galeta sa jagodama

Нема коментара:

Постави коментар