Pita kocke od jagoda |
Naravno, nepresušni su izvor ideja za pripremu raznoraznih poslastica, kolača, sladoleda, tartova, kremova, torti i naravno pita. Ovog puta sam napravila jednu mnogo finu pitu, preukusnu, posnu (može da bude i mrsna ako uzmete puter umesto margarina), sa finim sočnim i ukusnim punjenjem od jagoda sa dodatkom muskatnog oraščića i đumbira.
Inače za 9 kocki koliko se dobije, potrebna je manji četvrtasti ili pravougaoni kalup za pečenje, 20 x 25.
Pored ovog recepta, na blogu možete pročitati i recept za predivnu Galetu sa jagodama i kremom od maskarponea i bosiljka, probajte je i oduševićete se predivnom kombinacijom jagoda i maskarponea.
Pita kocke od jagoda |
Za testo za pitu:
250 gr margarina Omegol (ako ne pravite posno, ide puter na sobnoj temperaturi)
45 gr šećera
55 gr svetlo braon šećera
1 kašičica Dr. Oetker arome vanila
2 šolje prosejanog brašna tip 500
3/4 kašičice soli
50 gr pekan oraha (ima u Maxiju, ako nemate, mogu i obični)
1/2 kašičice mlevenog cimeta
Za punjenje od jagoda:
400 gr svežih jagoda, opranih i iseckanih na kockice
2 kašike soka od svežeg limuna
3 kašike šećera
1/2 kašičice mlevenog đumbira
1/4 kašičice mlevenog muškatnog oraščića
1/4 kašičice mlevenog cimeta
1 kašika gustina
šećer u prahu za posipanje
Pita kocke od jagoda |
Testo za pitu
Pećnicu zagrejte na 180 C. Pleh veličine 20 x 25 cm obložite papirom za pečenje i neka papir malo viri van tepsije kako biste lakše vadili pita kocke.
Omekšali margarin stavite u činiju za mućenje i dodajte šećer i aromu vanile i mešajte miskerom oko 3 do 5 minuta dok ne postane lagan i penast. Zaustavite misker i dodajte brašno, so, cimet i mutite na maloj brzini dok se sastojci ne povežu.
Odvojte 2/3 smese i prekrite dno pleha pritiskajući i šireći je prstima i stavite u frižider da se ohladi na 20-tak minuta.
Nakon 20 minuta izvadite tepsiju iz pećnice i stavite u zagrejanu rernu da se peče oko 15 do 18 minuta, odnosno dok ne dobije ulatnu boju. Izvadite kada je testo gotovo i ostavite da se prohladi.
U međuvremenu pripremite punjenje tako što ćete u većoj posudi pomešati jagode, sok od limuna, šećer i sve začine i gustin. Pomešajte sastojke i ostavite da se sjedine oko 15 minuta. Poređajte smesu na testo kao i preostalu 1/3 testa koje ste takođe stavili u frižider i koje ste pomešali sa orasima i stavljajte na smesu sa jagodama. Tepsiju vratite u pećnicu na istu temperaturu i pecite još 30 do 40 minuta dok se gornji sloj ne ispeče. Ostavite pitu da se ohladi. Kada se ohladila isecite kocke i služite. Možete ih čuvati u kutiji u frižideru. Pre služenja ih pospite šećerom u prahu.
Pita kocke od jagoda |
Нема коментара:
Постави коментар