субота, 3. април 2021.

Zatvoreni tart sa jagodama


Zatvoreni tart sa jagodama 

Testo za ovaj predivan tart sa jagodana je napravljen sa mašću, da, da sa mašću, i nije to ništa neobično. Mast se u stara dobra vremena intenzivno koristila u kolačima, a tek od prošlog veka je puter poprilično zamenio ovu namirnicu u kolačima. Inače mast u kolačima a pogotovo onim sa prhkim testom, im daje savršenu mekoću i postojanost i što duže stoje to su bolji, kao što je slučaj sa vanilicama.
Inače, generalno u svim kolačima možete zameniti puter sa mašću, s tim da morate voditi računa da se ne koristi ista količina. Pa tako ako u receptu piše da je potrebno 50 gr putera, vi treba da stavite 40 gr. Inače koristila sam Bibli mast u brik pakovanju, zaista je odlična, kvalitetna i možete je nabaviti u praktičnom brik pakovanju, pored onog standardnog u kantici. 

Evo i tabele:

Puter

Mast

50 gr

40 gr

75 gr

60 gr

100 gr

80 gr

125 gr

100 gr

150 gr

120 gr

175 gr

140 gr

200 gr

160 gr

225 gr

180 gr



Nadam se da sam vas ovom tablicom podstakla da malo više koristite mast u kolačima, potogovo tartovima, a odlična je i u keksima, to ćemo praviti nekom drugom prilikom, jer kao što napisah testo će biti mnogo postojanije i mekanije, raspadati se neće. Daće kolačima odličnu strukturu. 

Zatvoreni tart sa jagodama 


A pored ovog, mogu vam se dopasti i ovi recepti sa jagodama:

Za testo (za kalup veličine 25 cm)
1 veće jaje
4 do 5 supernih kašika ledene vode
3/4 kafene kašičice sirćeta
280 gr brašna
3/4 kašičice soli
150 gr masti (hladne iz frižidera)

Za punjenje
400 gr jagoda seckanih na četvrtine
100 gr gnječenih jagoda
3/4 vode
60 gr šećera
1 limun šećer
1 kesica vanilin šećera
1 puna  kafena kašičica limunove korice (Lidl)
1 ravna supena kašika gustina
prstohvat soli
malo mleka za premazivanje

Zatvoreni tart sa jagodama 


Priprema:
Testa
U maloj posudi umutite jaje, 3 kašike vode i sirće da se lepo umešaju. U drugoj većoj posudi, pomešajte brašno i so i dodajte hladnu mast i rukama je umešajte u brašno dok ne dobijete struktur krupnijih mrvica. Zatim dodajte smesu od jaja iz prve posude i mešajte kašikom dok se smesa ne sjedini. Ukoliko je smesa suva, dodajte postepeno ostatak ledeno hladne vode da se lepo umeša.
Smesu podelite na dva dela i oblikujte u disk i umotajte u prijanjajuću foliju i ostavite u frižideru minimum sat vremena, ili da prenoći. Ja sam ostavila da prenoći.

Fila
400 gr jagoda iseći na četvrtine. Ostatak 100 gr izgnječiti i pomešati sa vodom u šerpici i staviti da proključa i kuvati oko 3 minuta. Procedite sok kroz cediljku od ove smese i dodati još vode da bude oko 3/4 šolje vode. Pulpu bacite.
U drugoj šerpici pomešajte šećer, gustin, limun šećer, koricu limuna i so. Sipajte sok od jagoda u mešavinu i opet stavite da proključa i stalno mešajući kuvati oko 3 minuta odnosno dok smesa ne postane gusta. Sklonite sa ringle i ostavite da se prohladi.

Oblikovanje i punjenje
Testo izvaditi iz frižidera i rasklagijati do veličine kalupa za tart odnosno debljine oko 1/2 cm. Staviti donji sloj u kalup i nožem skinuti višak testa sa ivice kalupa. Poređati jagode po dnu testa i preliti sa smesom sa punjenje, gledajte da punjenja nema previše jer će posle iscureti ako ga ima previše. Drugu polovinu testa isto rasklagijati do veličine kalupa i stavite preko fila. Ivicu testa odnosno donji i gornji sloj zatvorite pritiskom prsta na ivicu kalupa, a po sredini tarta isecite nožem krstić kako bi višak pare mogao da izađe i tart ne raspadne, odnosno dno. Tart premažite sa mlekom i pospite sa malo kristal šećera.
Pecite na 200 C 15 minuta, a onda još oko 45 minuta na 175 C odnosno dok kora ne dobije finu zlatnu boju. Izvadite i služite kad se ohladi, može samostalno ili uz krišku sladoleda.

Napomena: Recept je nastao u saradnji sa kompanijom Bibli.

Napomena: Ukoliko ne volite mast, možete zameniti za puter, ali koristite mere iz tabele za odnos masti i putera.


Нема коментара:

Постави коментар