Testo za ovaj predivan tart sa jagodana je napravljen sa mašću, da, da sa mašću, i nije to ništa neobično. Mast se u stara dobra vremena intenzivno koristila u kolačima, a tek od prošlog veka je puter poprilično zamenio ovu namirnicu u kolačima. Inače mast u kolačima a pogotovo onim sa prhkim testom, im daje savršenu mekoću i postojanost i što duže stoje to su bolji, kao što je slučaj sa vanilicama.
Inače, generalno u svim kolačima možete zameniti puter sa mašću, s tim da morate voditi računa da se ne koristi ista količina. Pa tako ako u receptu piše da je potrebno 50 gr putera, vi treba da stavite 40 gr. Inače koristila sam Bibli mast u brik pakovanju, zaista je odlična, kvalitetna i možete je nabaviti u praktičnom brik pakovanju, pored onog standardnog u kantici.
Evo i tabele:
Puter |
Mast |
50 gr |
40 gr |
75 gr |
60 gr |
100 gr |
80 gr |
125 gr |
100 gr |
150 gr |
120 gr |
175 gr |
140 gr |
200 gr |
160 gr |
225 gr |
180 gr |
Nadam se da sam vas ovom tablicom podstakla da malo više koristite mast u kolačima, potogovo tartovima, a odlična je i u keksima, to ćemo praviti nekom drugom prilikom, jer kao što napisah testo će biti mnogo postojanije i mekanije, raspadati se neće. Daće kolačima odličnu strukturu.
A pored ovog, mogu vam se dopasti i ovi recepti sa jagodama:
- Jagode sa kremom od kesten pirea
- Skonsi sa jagodama i glazurom
- Pita kocke sa jagodama
- Brza galeta sa jagodama
- Galeta sa jagodama i kremom od maskarponea i bosiljka
Sastojci:
Za testo (za kalup veličine 25 cm)
1 veće jaje
4 do 5 supernih kašika ledene vode
3/4 kafene kašičice sirćeta
280 gr brašna
3/4 kašičice soli
150 gr masti (hladne iz frižidera)
Za punjenje
400 gr jagoda seckanih na četvrtine
100 gr gnječenih jagoda
3/4 vode
60 gr šećera
1 limun šećer
1 kesica vanilin šećera
1 puna kafena kašičica limunove korice (Lidl)
1 ravna supena kašika gustina
prstohvat soli
malo mleka za premazivanje
Priprema:
Testa
U maloj posudi umutite jaje, 3 kašike vode i sirće da se lepo umešaju. U drugoj većoj posudi, pomešajte brašno i so i dodajte hladnu mast i rukama je umešajte u brašno dok ne dobijete struktur krupnijih mrvica. Zatim dodajte smesu od jaja iz prve posude i mešajte kašikom dok se smesa ne sjedini. Ukoliko je smesa suva, dodajte postepeno ostatak ledeno hladne vode da se lepo umeša.
Smesu podelite na dva dela i oblikujte u disk i umotajte u prijanjajuću foliju i ostavite u frižideru minimum sat vremena, ili da prenoći. Ja sam ostavila da prenoći.
Fila
400 gr jagoda iseći na četvrtine. Ostatak 100 gr izgnječiti i pomešati sa vodom u šerpici i staviti da proključa i kuvati oko 3 minuta. Procedite sok kroz cediljku od ove smese i dodati još vode da bude oko 3/4 šolje vode. Pulpu bacite.
U drugoj šerpici pomešajte šećer, gustin, limun šećer, koricu limuna i so. Sipajte sok od jagoda u mešavinu i opet stavite da proključa i stalno mešajući kuvati oko 3 minuta odnosno dok smesa ne postane gusta. Sklonite sa ringle i ostavite da se prohladi.
Oblikovanje i punjenje
Testo izvaditi iz frižidera i rasklagijati do veličine kalupa za tart odnosno debljine oko 1/2 cm. Staviti donji sloj u kalup i nožem skinuti višak testa sa ivice kalupa. Poređati jagode po dnu testa i preliti sa smesom sa punjenje, gledajte da punjenja nema previše jer će posle iscureti ako ga ima previše. Drugu polovinu testa isto rasklagijati do veličine kalupa i stavite preko fila. Ivicu testa odnosno donji i gornji sloj zatvorite pritiskom prsta na ivicu kalupa, a po sredini tarta isecite nožem krstić kako bi višak pare mogao da izađe i tart ne raspadne, odnosno dno. Tart premažite sa mlekom i pospite sa malo kristal šećera.
Pecite na 200 C 15 minuta, a onda još oko 45 minuta na 175 C odnosno dok kora ne dobije finu zlatnu boju. Izvadite i služite kad se ohladi, može samostalno ili uz krišku sladoleda.
Napomena: Recept je nastao u saradnji sa kompanijom Bibli.
Napomena: Ukoliko ne volite mast, možete zameniti za puter, ali koristite mere iz tabele za odnos masti i putera.
Нема коментара:
Постави коментар