петак, 29. април 2022.

Skonsi sa sremušem


Skonsi sa sremušem

Sigurna sam da već sve znate o sremušu i koliko je lekovit i odličan za konzumaciju u ovo doba godine, te vas ne bih davila sa tim. Što se tiče ovog recepta, zaista je sjajan, toliko su krckavi spolja i meki unutra da sam ja naprosto oduševljena. Potrebno je samo malo da se prohlade nakon vađena iz pećnice, i voala. Imate sjajno predjelo, osnovu za doručak ili za proslave. Ove skonse iliti pogačice možete i seći na pola i koristiti kao pecivo i mazati krem sirom ili puterom. Fantasični su.

Skonsi sa sremušem

A pored ovog recepta, možete pogledati još recepata sa sremušem, kao što su:

Skonsi sa sremušem

Sastojci:
225 grama mekog brašna tip 400
1 kesica praška za pecivo
50 gr putera
100 gr rendanog tvrdog sira (može bilo koji)
30 gr sremuša sitno seckanog
1 kafena kašičica senfa od celog zrna
1/4 kafene kašičice soli
malo bibera
1 jaje
malo mleka
 

Skonsi sa sremušem

Priprema:
Pećnicu zagrejte na 200 do 220 C. 
Brašno prosejte u veću posudu i dodajte 1 kesicu Dr.Oetker praška za pecivo i promešajte. Zatim dodate 50 gr hladnog i seckanog putera i rukama ga umešajte u brašno dok ne dobijete masu poput krupnijih hlebnih mrvica. Zatim dodajte sitnije seckan sremuš, senf, so, biber i rendani sir i sve dobro promešajte. U drugoj posudi umutite jaje i dodajte ga smesi, kao mleka toliko da se dobije meka i kompaktna smesa (oko 1 dl). Smesu nemojte puno mesiti već je samo dovedite u jednu kompaktnu masu, a zatim pospite brašnom radnu površinu i oblikujte krug  debljine oko 1.5 do 2 cm. I okruglim kalupom prečinka oko 7 cm vadite skonse i ređajte na tepsiju na koju ste prethodno stavili papir za pečenje. Od ove smese ćete dobiti oko 12 do 15 pogačica odnosno skonsa. Sve skonse premazati sa malo mleka i staviti u pećnicu da se peku oko 20 minuta odnosno dok dobiju finu zlatnu boju. Skonse izvaditi iz pećnice i ostaviti da se malo prohlade, a zatim ih služite.
Prijatno!

Skonsi sa sremušem

 
Skonsi sa sremušem

среда, 20. април 2022.

Humus sa sremušem

Humus sa sremušem

Humus je za mene jedno od omiljenih jela bilo da je post ili ne, jer brzo se pravi, a veoma je zdrav. Humus nudi više vitamina i minerala od bilo kog drugog namaza jer sadrži kalcijum, folnu kiselinu i magnezijum. I naravno, danas ima bezbroj recepata za humus. A na linkovima ispod naći ćete nekoliko verzija ovog ukusnog orijentalnog jela:

U ovom postu ćete pronaći još jednu verziju humusa, ali sa sremušem. Radi se o klasičnom receptu za humus u koji je dodat sveži sremuš. Recept je odličan, ukusan, a sa dodatkom sremuša, još zdraviji. A osim recepata za humus, u nastavku ćete pronaći još recepata sa sremušem:
1 konzerva kuvanih leblebija
sok od jednog limuna
2 supene kašike maslinovog ulja
2 supene kašike tahinija
2 supene kašike vode
1 veza sremuša, grubo seckanog
1/2 kafene kašičice kumina
1/4 kafene kašičice soli

Humus sa sremušem


Priprema:
Leblebiju iz konzerve procediti i zajedno sa ostalim sastojcima staviti u secka i sve dobro izmiksati da se naravi fin i kremast namaz. Služiti uz tortilje ili pita hlebove.

Prijatno!

Humus sa sremušem


среда, 13. април 2022.

Namaz sa sremušem i veganskim krem sirom

Namaz sa sremušem i veganskim krem sirom

Proleće je kalendarski bar stiglo, a to znači samo jedno. Pijace prepune zelenika, a među njima je kralj zeleniša - sremuš. A o lekovitim svojstvima sremuša sigurno znate mnogo, a njegovi mladi sveži listovi su idealni za prolećno čišćenje i puni su vitamina C i karotena. Pa u skladu sa tim, sa vama delim jedan sjajan recept sa svežim sremušem koji se neverovatno brzo pravi. Potreban vam je sremuš, veganski krem sir, avokado , limunov sok i začini. A priprema se svodi na blendiranje i može odmah da se služi uz neki fin hleb ili tost. A pored ovog, sigurna sam da će vam se dopasti sledeći recepti sa sremušem:

Namaz sa sremušem i veganskim krem sirom
Sastojci:
1 pakovanje veganskog krem sira (Violife - Greek style) ima ga u Arominim prodavnicama i odličan je
1 manji avokado
šaka sremuša
so po ukusu
biber po ukusu
1 supena kašika kvalitetnog maslinovog ulja
malo soka od limuna ili limete

Namaz sa sremušem i veganskim krem sirom

Priprema:
Avokado očistiti, a sremuš oprati i sve sastojke sipati u secka. Sve izblendirati dok ne dobijemo finu homogenu i kremastu masu. Proveriti ukus, i ukoliko nije dovoljno začinjeno, začiniti i služiti uz neki fini i kvalitetni hleb (domaći Hleb koji se ne mesi ili kupovni).

Napomena: ukoliko niste vegan ili ne postite, ovo isto možete napraviti sa klasičnim krem sirom.
Prijatno!

Namaz sa sremušem i veganskim krem sirom