субота, 13. април 2019.

Hlepčići sa sremušem

Hlepčići sa sremušem

Već duže vreme pravim ove hlepčiće i obožavam ih, ali po osnovnom receptu, idu sa belim lukom, a taj recept možete pronaći na predivom blogu Maje Babić Provereni recept, a evo i linka za Lepinjice sa belim lukom.
Pored ovog, na njenom blogu naćićete pregršt sjajnih, proverenih i preciznih recepata u kojima ćete sigurno uživati. Da se vratimo na hlepčiće, kao što rekoh po osnovnom receptu peku se i na kraju se prelivaju puterom i belim lukom, ja sam dodala divni i zdravi sremuš, i prmazala ih nakon pečenja maslinovim uljem (može i puter, ali post je još uvek i odlična je zamena) i predivno su ispale. Odlična su podloga za Kremasti namaz sa jajima i puterom, i savršen su spoj za doručak za Uskršnje praznike.

Sastojci:
Za testo:
1/2 kocke svežeg kvasca
1 kašičica šećera
500 gr mekog brašnka
1 kašičica soli
300 ml mlake vode
1 kašika jabukovog ili alkoholnog sirćeta
vezica sremuša (iseckanog sitno u secku)

Za premaz:
2 kašike maslinovog ulja ili 25 gr putera
1/2 kašičice soli

Hlepčići sa sremušem
Priprema:
U manju čašu sipati kvasac i šećer i preliki kašikom vode i mešati dok se ne rastope. Prosejati brašno, dodati so, razmućeni kvasac, sitno iseckan sremuš, vodu i kašiku sirćeta. Varjačom mesiti testo 5-10 minuta, odnosno dok ne prestane da se lepi za zidove posude. Prekriti folijom ili krpom i ostaviti 1 sat da testo naraste.
Radnu površinu posuti brašnom, istresti testo na površinu i posuti brašnom i sa gornje strane. Premesiti testo, podeliti ga na 4 jednaka dela, pa od svakog dela napraviti valjak. Valjak od testa iseći na 6 delova, i od svakog dela oblikovati lotpicu, dodajući po malo brašna ako se testo lepi za ruke. Hlepčiće ređati na pleh obložen papirom za pečenje i ostaviti još pola sata da testo ponovo naraste. Hlepčiće peći u rerni zagrejanoj na 250°C oko 12 minuta, da dobiju tek blago rumenu boju. Ako rerna ima ventilatore, vreme pečenja je oko 8-9 minuta. Pomešajte toplo maslinovo ulje i so i time premažite vruće lepinjice.


Hlepčići sa sremušem

 

Нема коментара:

Постави коментар