среда, 21. април 2021.

Njoke sa sremušem u crvenom sosu (posno)


Njoke sa sremušem u crvenom sosu (posno)

Vikipedija kaže da su njoke vrsta testenine koja može da se pravi od običnog pšeničnog brašna, griza, jaja, sira, krompira, prezli, kukuruznog brašna i eventualno arome začinskog bilja. E pa ove moje su bez jaja, samo od krompira, brašna i soli i sa dodatkom seckanog prosušenog sremuša. Zaista su odlične i aromatične. Njoke se jedu samostalno, kao i testenina uz neki fini sos od paradajza, sira ili pavlake, a mogu se poslužiti i kao prilog uz neko glavno jelo. Kada napravite njoke, najbolje bi bilo da ih ostavite da odstoje maksimalno 20 do 30 minuta da bi se prosušile da se tokom kuvanja ne bi lepile i da bi sačuvali svoj oblik. Njoke se kuvaju u velikom loncu bez mešanja, a kuvani su kada isplivaju na površinu. Pazite da ne pretrpate lonac. Ako ih ne želite odmah kuvati, možete ih i zamrznuti. 

Inače ovaj recept za njoke sam našla kod drage @kuhamjakuhasti, i pokazao se kao zaista odličan. 

Pored ovog, možda će vam se dopasti i: 


Sastojci (za 3 do 4 osobe):
Za njoke:
600 gr krompira
voda za kuvanje
kašičica soli
200 gr brašna tip - 400
malo griza
20 gr sremuša sitno seckanog

Za sos od paradajza:
2 supene kašike maslinovog ulja
2 čena belog luka
1 konzerva seckanog paradajza
so po ukusu
1 prstohvat bibera
1 kafena kašičica šećera
1 kafena kašičica vlašca



Priprema:
Njoka
Krompir iseći na kockice, naliti vodom i solju i kada proključa kuvati oko 15 minuta. Skinuti sa vatre, procediti i izgnječiti i ostaviti da se dobro ohladi. 
Kada se krompir ohladio, posoliti, pobiberiti, i sipati opran, dobro prosušen sremuš koji ste sitno iseckali i sve dobro izmešati. Zatim postepeno dodavati brašno i umesiti fino glatko testo koje se ne lepi. Testo podeliti na 4 dela i od manjih loptica oblikovati duguljaste trakice, a zatim ih seći nožem ili viljuškom na svaka 2 cm i ređati na tepsiju ili veći poslužavnik na koji ste pretodno stavili pek papir i posuli sa malo griza. Ostaviti ih da se malo prosuše i kuvati u većoj šerpi tako što ćete ih staviti u kipuću vodu i kuvati dok ne isplivaju na površinu. Tada ih vadite napolje.

Sosa od paradajza:
U tiganju na blago zagrejanom maslinovom ulju prodinstajte sitno seckani beli luk, a zatim dodajte sadržaj konzerve sitno seckanog paradajza, posolite i pobiberite po ukusu, sipajte šećer i ostavite da se dinsta oko 20 minuta povremeno mešajući da se sastojci lepo prožmu. Negde na pola začinite sa vlašćem. 
Kada je gotov, sos sjediniti da njokama i služiti.

Napomena: Ovo je posna verzija njoka, a ako nemate ili ne želite da pravite sa sremušem, recept je isti samo izostavite sremuš.

Njoke sa sremušem u crvenom sosu (posno)

Нема коментара:

Постави коментар