Veganski skonsi sa sremušem |
Sremuš, poznat još kao medveđi luk ili divlji luk, je samonikla biljka iz porodice lukova. Ima veoma veliku hranjivu vrednost, naročito u prvim mesecima proleća. Kao veoma ukusan i zdrav dodatak jelima, koriste se listovi, lukovice. Mladi listovi se beru od marta do maja. Najbolje ga je upotrebiti u svežem stanju, jer sušenjem ili dužim kuvanje gubi miris i ukus. Izuzetan je za snižavanje masti i čišćenje organizma i sistema za varenje. I kod nas je popularan u zadnjih nekoliko godina, i sada se može kupiti u svakom marketu i sa njim se zaista svašta može napraviti.
Pa tako, mogu vam se dopasti sledeći recepti...
- Potaž od sremuša
- Hlepčići sa sremušem
- Humus od sremuša
- Štapići od lisnatog testa sa "pestom" od sremuša
- Kačamak sa sremušem
Veganski skonsi sa sremušem |
Sastojci:
250 gr mekog brašna tip 400
50 gr margarina od maslinovog ulja
1 kesica praška za pecivo
50 gr Viofast belog veganskog sira u kriškama rendanog
1 ravna kašičica soli
pola vezice ili oko 3 supene kašike sitno seckanog sremuša
125 ml pirinčanog mleka
Veganski skonsi sa sremušem |
Priprema:
Pećnicu zagrejte na 200 C. U većoj posudi sipajte brašno i margarin seckan na kockice i rukama umešajte tako što ćete napraviti konzistenciju kao da su hlebne mrvice. Zatim dodajte so, prašak za pecivo i rendani beli sir i sve dobro izmešajte. Zatim dodajte opran, prosušen i sitno seckan sremuš i opet promešajte. Na kraju dodajte mleko i umešajte prvo kutlačom a zatim rukama smesu da bude glatka i fina. Ne treba mesiti. Smesu stavite na pobrašnjanu radnu površinu i formiratje krug debljine oko 2 cm. Isecite 8 parčića, odnosno trouglova i stavite na tepsiju na koju ste prethodno stavili papir za pečenje. Trouglove premažite sa malo mleka i stavite da se peče oko 25, do 30 minuta. Služiti toplo ili ohlađeno.
Ovi skonsi su hrskavi spolja, a meki iznutra, a ukus sremuša se baš fino oseća.
Napomena: Umesto veganskog sira možete staviti 3 supene kašike nutritinvog kvasca.
Veganski skonsi sa sremušem |
Нема коментара:
Постави коментар