четвртак, 16. април 2020.

Kačamak sa sremušem


Kačamak sa sremušem 


Kačamak se tradicionalno priprema sa belim projinim (kukuruznim) brašnom mlevenim u vodenici potočari i nema ništa lepše od brašna mlevenog na vodenici..
A da li ste znali da je pojam kačamak na naše prostore došao posredstvom turskog jezika, preciznije od reči kaçamak u značenju kaša. Kačamak predstavlja vrstu tradicionalnog jela koje se pravi od kukuruznog brašna.
Reč je o jelu koje se sprema svuda u svetu, a često se služi sa prilozima poput sira, svinjske masti, slanine, čvaraka, povrća, kiselog mleka, šećera ili kajmaka.
Kačamak je u ostatku Evrope poznatiji pod imenom palenta ili polenta, a stanovnici Amerike ovu vrstu ukusne kaše nazivaju grits.
Iako mnogi misle da je kačamak nastao na našim prostorima, istraživanja pokazuju da je ovo jelo prvi put pripremljeno u severnoj Italiji, gde se služilo kao seosko jelo.
Prednost kačamaka jeste laka i jednostavna primena, a ono što mnogi ne znaju jeste pozitivan uticaj koji on ima na zdravlje čoveka. Naime, kačamak ne samo da ne sadrži gluten, već je bogat mineralima i vitaminima koji su neophodni čoveku kako bi normalno funkcionisao.
Mogu ga konzumirati svi bez obzira na uzrast, a idealan je i za male bebe. Preporučuje se i osobama koje žele da se zdravo hrane ili smanje kilažu, jer 100 g ovog jela sadrži oko 370 kalorija.
Priprema kačamaka izuzetno je jednostavna, pa čak i oni koji se slabo snalaze u kuhinji mogu ga spremiti bez muke. Potrebno je samo u posudu staviti tri šolje vode, malo ulja i prstohvat soli. Nakon što sve to provri, smanjuje se temperature na najnižu i stavlja se šolja kukuruznog kačamaka. Jako je bitno da se sve vreme meša kako ne bi nastale grudvice.

Kačamak sam napravila "obrnutim" procesom, jer mi je tako mnogo ukusniji, kao u receptu Palenta na turski način samo sam dodala sremuš odmah na početku, pre kuvanja kačamaka...

Kačamak sa sremušem 


Pored ovog, na blogu možete naći recepte za:
Humus od sremuša
Štapići od lisnatog testa sa pestom od sremuša
Potaž od sremuša
Hlepčići sa sremušem

Kačamak sa sremušem 


Sastojci za dve osobe:
4 ravne kašike putera ili maslinovog ulja ako pravite posnu verziju
1 čen belog luka ili pola stabljike mladog belog luka
10 ravnih kašika belog projinog brašna
kašičica soli
3,5 dl vode
1/2 vezice sremuša

Kačamak sa sremušem 


Priprema:
Zagrejati puter ili maslinovo ulje i na blagoj vatri prodinstati sitno seckan beli luk. Zatim dodati kačamak koji ćete opet blago prodinstati dok ne promeni boju i sve posoliti.
Dodati vodu i seckan sremuš, a kad proključa, smanjiti vatru i nastaviti sa mešanjem dok se kačamak ne skuva. Kačamak služiti uz kiselo mleko ili jogurt. 
Prijatno!

Kačamak sa sremušem 


Нема коментара:

Постави коментар