понедељак, 13. април 2020.

Štapići od lisnatog testa sa "pestom" od sremuša

Štapići od lisnatog testa sa "pestom" od sremuša

Sremuš, poznat i kao medveđi luk, divlji luk, je samonikla vrsta iz porodice lukova. Ima veliku hranjivu vrednost, naročito u prvim mesecima proleća. U zadnjih nekoliko godina ga u ovo vreme možemo naći kako na pijacama tako i u marketima. Može se koristiti i u jelima, a od njega se  mogu praviti i tinkture.

Na mom blogu postoji nekoliko recepata sa ovom divnom biljkom, kao što su potaž, humus i hlepčići sa sremušem, a linkovi ka receptu se nalaze ispod:
Potaž od sremuša
Humus od sremuša
Hlepčići sa sremušem

Za ovaj post sam vam pripremila jedno vrlo, vrlo jednostavno jelo, potrebno vam je lisnato testo, sremuš, malo belog luka, ulja i veganskog sira. Odlično je za doručak, večeru, užinu, a može da se sprema i za slave, vrlo je dekorativno i ukusno.
Štapići od lisnatog testa sa "pestom" od sremuša
Sastojci:
1 pakovanje svežeg lisnatog testa (ima ga u Lidlu)
1 vezica sremuša
1/2 struka mladog belog luka
100 gr Viofast veganskog sira
1 kašika maslinovog ulja
so, biber po ukusu
Štapići od lisnatog testa sa "pestom" od sremuša
Priprema:
1. Pripremite tepsiju na koju ste stavili pek papir i zagrejte pećnicu na 200 C.
2. U blender stavite krupnije iseckan sremuš, veganski sir, beli luk, maslinovo ulje, so i biber i izblendirati sve sastojke u "pesto" odnosno finu kremastu masu.
3. Pravougaonu tablu svežeg lisnatog testa razvite i četkicom premažite smesu u tanjem sloju preko cele table lisnatog testa. Zatim nožem secite trakice veličine 14 x 4 cm, odnosno presecite testo na pola po dužini, a po visini secite na svakih 4 cm.
4. Svaku trakicu zarolajte po dužini i stavite na pek papir na tepsiju i pecite u pećnici oko 20 minuta, odnosno dok ne dobiju zlatnu boju.
5. Služite uz jogurt ili kiselo mleko.

Napomena:
Za mrsnu verziju ovog recepta, umesto maslinovog ulja stavite otopljeni puter i mladi sir.
Sremuš




 


Нема коментара:

Постави коментар