среда, 16. децембар 2020.

Hleb koji se ne mesi iliti no kneed bread


Hleb koji se ne mesi iliti no kneed bread


Generalno hleb volim da mesim nekako mi baš prija i kad ga pravim pravim ga kad je hladnije, leti malo teže zbog grejanja kuće. Još se nisam oprobala u sourdough hlebovima, ali se spremam za to, ali ovaj za sada mi baš dobro ide. Poenta kod ovog hleba jeste da ide više vode i da se ne mesi, i da se pusti da hleb odstoji nekoliko sati i da se pokrene fermetacija. Rezutat je fenomenalan, hleb je veoma elastičan i mekan, a koristi se suvi kvasac, ne sveži. Iskreno nisam probala sa svežim, ali verovatno može i sa njim.


Hleb koji se ne mesi iliti no kneed bread

Sastojci:
500 ml vode
1 kesica suvog kvasca
1 supena kašika soli
1,5 kašika jabukovog sirćeta
600 gr brašna, ja sam koristila tip 400 belo meko


Hleb koji se ne mesi iliti no kneed bread

Priprema:
Kvasac razmutite u 2 dl tople vode i ostavite 10 minuta da se aktivira. Zatim dodajte so i sirće i promešajte i postepeno dodavajte brašno koje ste prethodno prosejali i mešajte do ne spojite sve sastojke. Testo će biti mokro i nepravilnog oblika. Pokrijte ga vlažnom krpom i ostavite nekoliko sati da odstoji, bar 3 do 4. Zatim ga izvaditite iz posude na površinu koju ste bogato posuli brašnom i oblikujte ga tehnikom presavijanja (kao kod lisnatog testa) nekih 10 puta. Zatim testo prebacite na kuhinjsku krpu koju ste posuli brašnom i ostavite da se diže bar još sat do dva. 
Vatrostalnu posudu sa poklopcem stavite u hladnu pećnicu koju ćete zagrejati na 240 C. Kada su se posuda i pećnica zagrejali, izvadite posudu sa poklopcem, otvorite je i u njega stavite hleb i još ga odgore pospite brašnom kako bi imao onaj rustični izgled. Zatim poklopite posudu i vratite u pećnicu da se peče 30 minuta. Nakon toga maknite poklopac, i pecite još neki 15 minuta da dobije lepu boju.
Hleb zatim izvadite iz pećnice i ohladite ga na rešetki i služite.
Kao što rekoh, hleb će biti veoma vazdušast i elastičan i preukusan, a slika govori sama za sebe.


Hleb koji se ne mesi iliti no kneed bread

Нема коментара:

Постави коментар