четвртак, 29. март 2018.

"Toblerone" na moj način

"Toblerone" na moj način
Nema osobe koja ne voli toblerone. Istražujući kako bih mogla da ih napravim, naišla sam na različite varijante recepta za ovu poslasticu, i na kraju sam došla do moje verzije, jer je post u toku, pa nisam mogla da napravim verziju sa klasičnim dodatkom, nugatom od badema. Rezultat je stvarno odličan, pa se čak i "tegle" kao prave toblerone, a o brzini spremanja ove delicije, nije potrebno previše pisati. Potrebno je 15 minuta, ostatak je na zamrzivaču. Pa da krenemo.

Za ovaj recept, potrebno je (za otprilike 20tak "toblerona, odnosno jedan silikonski kalup za praline):
1 kvalitetna crna čokolada (najlepše želje)
35 grama proprženih sitno istucanih pekan oraka, badema i lešnika (po 10 gr)
2 kašike meda
1 čepić od bočice Dr.Oetker vanila ekstrakta

Priprema:
Otopiti čokoladu u staklenoj činiji, koju ste stavili na šerpu sa ključalom vodom. Pre nego što se čokolada skroz otopila, staviti med da se i on istopi i vanila ekstrakt i propržen mleveni badem, orahe i lešnik. Kada je smesa postala kompaktna, puniti kalup za praline i staviti u zamrzivač da se stegne oko sat vremena. Pre služenja vaditi iz zamrzivača i pustiti da malo smekšaju i služiti same ili prelivene toppingom. Ja sam koristila od malina.

"Toblerone" na moj način
"Toblerone" na moj način

уторак, 27. март 2018.

Potaž od pečuraka sa timijanom


Potaž od pečuraka sa timijanom

Kada kažemo potaž od pečuraka, naizgled zvuči obično, ali ako se napravi na pravi način, on postaje eksplozija ukusa. Do ovog recepta sam došla tragajući za nekom novom kombinacijom u svojim kuvarima kojih imam dosta. I naiđoh na ovaj, i videćete, pečurke koje se prvo dobro izdinstaju, a zatim dodaju ostali sastojci u kombinaciji sa svežim timijanom, nema ništa bolje i okepljujuće, pogotovo ako je vreme kao što je napolju, evo baš danas, tmurno.

Pored ovog, možda vam se dopadnu i...
Potaž od bundeve
Potaž od sremuš
Potaž od listova i korena karfiola
Andaluzijski gaspačo na drugi način
Gaspačo od krastavaca
Potaž od bundeve po tajlandski
Krem supa od listova mlade cvekle
Potaž od špargle sa parmezanom
Potaž od pečuraka sa timijanom
Potaž od stabljika celera sa mirođijom
Potaž od tikvica
Potaž od šargarepe i pomorandže
Potaž od blitve
Potaž od graška
Potaž od praziluka
Potaž od pečene bundeve (bez masnoće)


Potaž od pečuraka sa timijanom
Za ovaj recept, potrebno je:
400 gr svežih šampinjona
1 srednje velika glavica crnog luka
2 čena manja belog luka
1/2 kocke supe od povrća
nekoliko grančica svežeg timijana
kašika brašna
so, biber,
maslinovo ulje (ili puter ako nije post)

Priprema:
Na maslinovom ulju (ili puteru) dinstati pečurke prvo na laganoj vatri oko 5 minuta da puste svoj sok, a  zatim pojačati vatru i dinsati ih još 10 tak minuta dok sav sok ne izvetri. Nakon toga dodati iseckan luk i beli luk i nastaviti sa dinstanjem dok luk ne postane staklast. Kada je luk izdinstan, dodati kašiku brašna promešati i dodati vodu i kocke za supu, i začiniti solju i biberom i nekoliko grančica svežeg timijana koji je pustiti svoju aromu u supu. Kuvati na tihoj vatri oko 15 do 20 minuta. Kada je gotova, izvaditi grančice timijana sa kojih su otpali listići i izblendirati i služiti toplo.

Potaž od pečuraka sa timijanom 

Potaž od pečuraka sa timijanom




четвртак, 22. март 2018.

Posna "ruska" na moj način

Posna "ruska" na moj način

Doručak predstavlja prvi obrok u toku dana i preduslov za njegov dobar početak. Razmišljajući šta bih mogla novo da smislim u dane posta, pade mi na pamet ruska salata. Obzirom da volim kikiriki, a i da Thomy pravi sada divan posni majonez, nastao je ovaj divni recept koji osim mene, vole svi ukućani i rado i često ga pravimo, te se nadam da će se i vama dopasti. Osim ukusa, ova posna salata nas svojim bojama podseća na proleće. Može da se služi za doručak, večeru i naravno nezaobilazna je i za slave.

Pored ovog, mogu vam se dopasti i sledeće posne salate i namazi:
Posna "ruska" na moj način

Sastojci:
200 grama mešavine za rusku salatu
200 grama kukuruza šećerca
50 grama krupno mlevenog kikirikija (u avanu ili vrlo kratko u blenderu)
5 do 6 konišona (naravno, možete dodati manje ili više, već prema želji)
100 grama posnog majoneza (Thomy, odličan je)
so, biber po ukusu

Posna "ruska" na moj način


Priprema:
Mešavinu za rusku salatu i kukuruz skuvati, procediti i ohladiti. Pomešati sa krupnije mlevenim kikirikijem, sitno iseckanim krastavcima i majonezom. Promešati i začiniti solju i biberom. Služiti uz tostirani hleb, rotkvice, mladi luk, zelenu salatu, i već po želji.

Napomena:
Ukoliko želite mrsnu verziju ovog recepta, umesto posnog majoneza, stavite onaj koji sadrži jaja.  


Posna "ruska" na moj način




недеља, 18. март 2018.

Kremasti rižoto sa bundevom

Kremasti rižoto sa bundevom
Budneva je namirnica koja potiče iz Južne Amerike, a u Evropi je počela da se koristi u 16. veku. Izuzetno je zdrava, a od nje mogu da se prave i slana i slatka jela, iako su kod nas zastupljenija slatka. Pa u čast bundevi, evo jednog slanog recepta koji često pravim kad je sezona budneve, a i kad je post. Pa da krenemo.

Za ovaj recept, potrebno je:
300 gr bundeve
1 šolja gr pirinča okruglog zrna (arborio)
40 ml maslinovog ulja od komine (kad nije post uzeti pola količine putera, a pola maslinovog ulja)
1 dl belog vina
1 veća glavica luka
2 čena belog luka
pola kocke za supu od povrća, 3 šolje
začini: so, biber, malo ruzmarina (najbolje svežeg)

Priprema:
Zagrejati ulje i na blagoj vatri oko 5 minuta dinstati sitno sečeni luk i beli luk. Dodati pirinač, i dinstati ga dok ne upije masnoću, a zatim dodati belo vino, te začiniti solju i biberom i malo ruzmarima i dinstati još nekoliko minuta. Dodati sitno seckanu bundevu koju ste očišćenu i posoljenu i prelivenu sa malo maslinovog ulja i u komadima prethodno pekli u rerni na 180 C oko 30 do 40 minuta. Sve dobro izmešati, dodati 3 šolje vode i kocku za supu i poklopiti i kuvati na tihoj vatri (na podeku 3 od 9) i paziti da ne ostane bez tečnosti na vrhu. Kada je pirinač skoro mekan i blago tvrd u sredini i izgleda kremasto, odnosno nakon oko 20 do 30 minuta, dodati maslinovo ulje (odnosno puter ako nije post)  Ukoliko je pirinač upio svu vodu, dodati još vode (napomena: pirinač ne sme nikad da bude suv na vrhu). Služiti sa sitno iseckanim ruzmarinom ili ako nije post, izrendanim parmezanom.


Kremasti rižoto sa bundevom



Bundeva je namirnica specifičnog ukusa i mirisa uspešno snižava nivo šećera u krvi, a preporučuje se i u slučaju bolesti želuca i tankog creva. Ona potiče iz Južne Amerike, gde je od davnina jedna od glavnih namirnica u ishrani, dok su je Evropljani počeli koristiti u 16. veku. Specifičnog ukusa i mirisa, s obiljem dragocenih lekovitih sastojaka, koristi se za spravljanje raznih poslastica, kao i supa, variva…

Preuzeto sa: Bundeva kao lek za dobro zdravlje | zdrava i lepa
Bundeva je namirnica specifičnog ukusa i mirisa uspešno snižava nivo šećera u krvi, a preporučuje se i u slučaju bolesti želuca i tankog creva. Ona potiče iz Južne Amerike, gde je od davnina jedna od glavnih namirnica u ishrani, dok su je Evropljani počeli koristiti u 16. veku. Specifičnog ukusa i mirisa, s obiljem dragocenih lekovitih sastojaka, koristi se za spravljanje raznih poslastica, kao i supa, variva…

Preuzeto sa: Bundeva kao lek za dobro zdravlje | zdrava i lepa
Bundeva je namirnica specifičnog ukusa i mirisa uspešno snižava nivo šećera u krvi, a preporučuje se i u slučaju bolesti želuca i tankog creva. Ona potiče iz Južne Amerike, gde je od davnina jedna od glavnih namirnica u ishrani, dok su je Evropljani počeli koristiti u 16. veku. Specifičnog ukusa i mirisa, s obiljem dragocenih lekovitih sastojaka, koristi se za spravljanje raznih poslastica, kao i supa, variva…

Preuzeto sa: Bundeva kao lek za dobro zdravlje | zdrava i lepa
Bundeva je namirnica specifičnog ukusa i mirisa uspešno snižava nivo šećera u krvi, a preporučuje se i u slučaju bolesti želuca i tankog creva. Ona potiče iz Južne Amerike, gde je od davnina jedna od glavnih namirnica u ishrani, dok su je Evropljani počeli koristiti u 16. veku. Specifičnog ukusa i mirisa, s obiljem dragocenih lekovitih sastojaka, koristi se za spravljanje raznih poslastica, kao i supa, variva…

Preuzeto sa: Bundeva kao lek za dobro zdravlje | zdrava i lepa

среда, 14. март 2018.

Potaž od graška


Potaž od graška

Već sam pisala da volim da pravim potaže od raznog povrća, pa evo, danas na meniju se našao od graška, i to mog prošlogodišnjeg iz bašte. Vreme je da se oslobodi mesto za ovogodišnje plodove :). I naravno, ovo može biti posno, ali i mrsno ako povrće dinstate na mešavini maslinovog ulja i putera.

Pored ovog, na blogu se nalazi pregršt recepata za čorbe i potaže i to:

Potaž od graška

Sastojci:
1 kašika maslinovog ulja
1 ravna kašika putera (ako hoćete posnu varijantu, nemojte stavljati puter)
1 struk praziluka (srednje veličine)
2 čena belog luka
1 krompir veći iseckan na sitnije kockice
300 gr graška
so, biber,
pola kokošije kocke za supu (ili od povrća ako pravite posno)  
1, 5 l vode
2 dl krema za kuvanje

Priprema:
Na maslinovom ulju i puteru prodinstajte praziluk i beli luk oko 5 minuta, a zatim ih i posolite i pobiberite. Zatim, dodajte dodajte iseckan krompir i grašak, blago promešajte i dodajte kocku za supu, vodu i krem za kuvanje. Sve dobro promešati i ostaviti da kuva oko 30 do 40 minuta. Kada je gotovo supu izblendirati u blenderu ili štapnim mikserom. Služite uz krutone ili posutu iseckanim peršunom i ukoliko pravite posnu varijantu, ili možete staviti malo mešavine grčkog jogurta i pavlake koji će mu dati poseban šmek. Prijatno!

Savet plus: Ukoliko imate blender, bolje je da njega koristite nego štapni mikser, jer pravi bolju teksturu, pogotovo ako je blender jači. 


Potaž od graška

среда, 7. март 2018.

Ćuftice od sočiva

Ćuftice od sočiva
Sočivo je biljka iz porodice mahunarki, koja, rekla bih, se ne priprema baš previše kod nas. Poznata je i deo je ljudske ishrane još od davnina, i povrće sa najvećim udelom proteina posle soje, te je vrlo zanimljiva i iz tog razloga. Najčešće se sprema u varivu, ali za danas sam pripremila za vas ćuftice od sočiva iz konzerve. Brzo se sprema, posno je, a ukus se ne zaboravlja, i orijentalan je pomalo zbog korijandera i mlevenog kima. Pa da krenemo.

Ćuftice od sočiva
Sastojci:1 konzerva sočiva (ima da se nabave kako u Maxiju, tako i u Metrou i nije skupo)
1/2 kašičice mlevenog kima
1/4 šolje korijandera (list), opet ima u Maxiju, Metrou, itd.
1/4 šolje peršunovog lista
2 manja čena belog luka (sitno iseckanog, ili izrendanog na sitnom rendetu)
so, biber
1/2 šolje mrvica

Priprema:
Sočivo iz konzerve ocediti od vode i staviti u secka, zajedno sa mlevenim kimom, listom korijandera, peršuna, belim lukom, solju i biberom. Kada se smesa sjedinila, prebaciti je u drugu posudu i dodati mrvice. Možete slobodno da stavite i malo više od pola šolje, odnosno toliko da kada pravite ćuftice da smesa bude kompaktna u ruci, odnosno da se ne raspada. Praviti okruglice koje ćete blago po sredini pritisnuti, kako bi se napravile ćuftice. Na malo zagrejanog ulja propržiti ćuftice sa obe strane. Peći ih vrlo kratko, 2 do 4 minuta sa svake strane. Služiti uz salatu od kupusa ili crvenog kupusa koji ste začinili sa maslinovim uljem i limunom ili zelenom salatom začinjenom solju, biberom i limunovim sokom, a po želji može i uz mešavinu grčkog jogurta i pavlake. Prijatno!


Ćuftice od sočiva