Portugalska pašteta od sardina |
Post je krenuo, i naravno, kad god je tako uvek treba mnoogo više kreativnosti da bi se smislilo šta napraviti, a da je ukusno i naravno brzo. Sigurna sam da svako od nas u frižideru uvek ima bar jednu konzervu sardine, ili tune.
Što se tiče tune, moj predlog je Namaz sa tunjevinom i kikirikijem i Namaz od tunjevine, samo kliknite na link, i naći ćete recept, koji se takođe brzo pravi, pa možete da kombinujete sa ovim, jedan dan sardine, a drugi tuna. No, vratimo se na sardine. Sardine su obično malo dosadne i "teške" da se jedu same. Ali ovako pripremljene su baš laganog i svežeg ukusa. Inače ova tradicionalna portugalska pašteta koja se služi kao predjelo, ima raznih varijacija, ja sam za post prilagodila ovaj recept koji se nalazi ispod, a kad je mrs pravi se sa puterom. Ovu paštetu možete jesti za doručak, večeru, užinu, možete dati svom detetu ili služiti čak i kao party food. Kako god, mnogo je fina.
Što se tiče tune, moj predlog je Namaz sa tunjevinom i kikirikijem i Namaz od tunjevine, samo kliknite na link, i naći ćete recept, koji se takođe brzo pravi, pa možete da kombinujete sa ovim, jedan dan sardine, a drugi tuna. No, vratimo se na sardine. Sardine su obično malo dosadne i "teške" da se jedu same. Ali ovako pripremljene su baš laganog i svežeg ukusa. Inače ova tradicionalna portugalska pašteta koja se služi kao predjelo, ima raznih varijacija, ja sam za post prilagodila ovaj recept koji se nalazi ispod, a kad je mrs pravi se sa puterom. Ovu paštetu možete jesti za doručak, večeru, užinu, možete dati svom detetu ili služiti čak i kao party food. Kako god, mnogo je fina.
Pored gore pomenutih posnih namaza, na blogu se nalazi još recepata, kao što su:
Portugalska pašteta od sardina |
Sastojci (za 2 osobe):
1 konzerva kvalitetnijih sardina (ja sam koristila Eva)
1 manja glavica crnog luka sitno iseckanog
25 gr margarina od maslinovog ulja (Minerva ili neki drugi)
45 gr posnog Thomy majoneza (otprilike 2 velike kašike)
sok od pola manjeg limuna (ili po želji)
korica od pola limuna - opcionalno (ukoliko je organski)
ulje iz konzerve sardine
pola veze peršunovog lista sitno seckan
so, biber po ukusu
1 konzerva kvalitetnijih sardina (ja sam koristila Eva)
1 manja glavica crnog luka sitno iseckanog
25 gr margarina od maslinovog ulja (Minerva ili neki drugi)
45 gr posnog Thomy majoneza (otprilike 2 velike kašike)
sok od pola manjeg limuna (ili po želji)
korica od pola limuna - opcionalno (ukoliko je organski)
ulje iz konzerve sardine
pola veze peršunovog lista sitno seckan
so, biber po ukusu
Portugalska pašteta od sardina |
Sardnie izvaditi iz konzerve i očistiti od kostiju i staviti u secka. Dodati iseckan crni luk, margarin (ili puter kad nije post, u tom slučaju možete staviti svih 70 grama putera bez majoneza), sok od pola limuna, majonez, ulje iz konzerve, so, biber, seckan peršun i koricu limuna. Izblendirajte dok se ne napravi lepa i fina pašteta. Neće trebati puno vremena. Izvadite i služite uz prepečen hleb, somun, rustičnu kajzericu ili neki drugi fini hleb i ceckane rotkvice. Prijatno.
Portugalska pašteta od sardina |
Poštovana Silvana,
ОдговориИзбришиda li je moguće margarin zamijeniti sa nekom drugom namirnicom? Hvala unaprijed na odgovoru. Lijep pozdrav,
Šejla
Poštovanje, izvinite na kasnom odgovoru, da, slobodno sa puterom, margarin stavljam u posnoj verziji, ali ne praktikujem previše. Nadam se da sam vam pomogla...
ИзбришиHvala Vam Silvana na odgovoru. Napravila sam namaz i moram reći da je fantastičan. Hvala na krasnom receptu. Želim Vam sretne nadolazeće praznike. :)
ИзбришиPoštovanje, drago mi je da vam se svideo :). Posetite i druge stranice ako imate vremena i isprobajte i druge recepte. Hvala vam na lepim željama, i ja vama želim sretne Božićne i novogodišnje praznike :)
ИзбришиAvokado moze biti odlicna zamjena😉
ОдговориИзбришиOdlična ideja :)
Избриши