петак, 31. март 2023.

Brzi veganski vanila puding dezert u čaši


Brzi veganski vanila puding dezert u čaši

Radnim danom nemamo baš svi vremena da provodimo sate u kuhinji kako bismo pripremili zdrav i ukusan obrok ili dezert. Vođena time, došla sam na ideju da napravim ovu izuzetno ukusnu poslasticu, koja se veoma brzo sprema, a sastoji se iz dva koraka. Prvi je da pripremite i ispečete sveže lisnato testo iz Lidla, a drugi je da uz pomoć kokosovog mleka umutite puding od vanile koji se ne kuva. I to je sve! Gotove sastojke treba naizmenično poređati u čaši i dodati voće po želji. Ja sam dodala borovnice, a vi možete šta već imate. I voala, gotovo! Preuksno i kremasto. 

A pored ovog, evo još nekoliko predloga za ukusne poslastice iz čaše i sa pudingom:

Brzi veganski vanila puding dezert u čaši

Sastojci:
1 Dr.Oetker krem puding sa ukusom vanile
1 Dr.Oetker Aroma vanila
1 pakovanje od 250 ml kokosovog mleka
3 supene kašike vode
1 ravna supena kašika šećera u prahu
1 pakovanje svežeg lisnatog testa iz Lidla
borovnice sveže za ukrašavanje

Brzi veganski vanila puding dezert u čaši

Priprema:
Otvorite pakovanje svežeg lisnatog testa i isecite po dužini red širine oko 5 cm. Od tog reda isecite 4 kockice i premažite hladnom vodom sa četkicom i stavite u prethodno zagrejanu rernu na 220 C i pecite oko 10 tak min, odn. dok ne dobije zlatnu boju. Izvadite i prohladite ga i kada se ohladilo, rukom ga iscepkajte na manje komade.
U međuvremenu pripremite krem puding sa 250 ml kokosovog mleka i 3 supene kašike vode i prema uputstvu mutite mikserom 3 minuta. 
Kada ste sve pripremili, uzmite 2 čaše za služenje i naizmenično ređajte, prvo red pudinga, pa red cepkanog lisnatog testa, pa red pudinga i od gore pospite sa borovnicama i ostavite u frizideru da se malo prohladi, a zatim služite.
Prijatno!

Brzi veganski vanila puding dezert u čaši

петак, 24. март 2023.

Veganski namaz od sremuša


Veganski namaz od sremuša

Volim sremuš, jer je vesnik proleća i lepog vremena, a da ne govorim o tome koliko je zdrav, i ja ga zaista konzumiram u velikim količinama. Obzirom da ga toliko volim, u nastavku možete pronaći zaista pregršt recepata sa njim, a sigurna sam da se neću zaustaviti na ovom.
Za pripremu ovog finog i veganskog (posnog) namaza potrebna vam je manja vezica sremuša, jedan avokado, veganski krem sir i začini i to je to.

A kao što sam napisala, na blogu možete pronaći zaista pregršt recepata sa sremušem, kao što su:
1 vezica sremuša
1 avokado
70 gr Violife Creamy veganski sir sa belim lukom i začinima
1 ravna supena kašika soka od limete (može i limuna)
so i biber po ukusu
Veganski namaz od sremuša

Priprema:
Sremuš oprati i iseckati na manje komade, a avokado oljuštiti i sve sastojke sipati u blender ili secka i blendirati dok ne dobijete finu kremastu masu. Služiti uz prepečen hleb ili tost hleb ili tortilje, po želji.
Prijatno!
Veganski namaz od sremuša

уторак, 21. март 2023.

Veganski dezert sa borovnicama


Veganski ombre dezert sa borovnicama

Obzirom da u današnje vreme imamo toliko veganskih zamena za mleko, mlečne i druge proizvode, nije više toliko teško napraviti ukusan veganski dezert. Potrebno je samo malo kreativnosti. Inspiraciju za ovaj dezert nije bilo teško naći, imala sam borovnice koje sam htela da iskoristim, kao i puding koji se pravi u čaši, pa sam  mu dodala bademovo mleko i sve to sam izmešala sa veganskim mascarpone krem sirom, dodala još poneki začin i to je to i naravno neizbežnu Mlevenu posnu Plazmu, ukus je zaista fantastičan.

A pored ovog, mogu vam se dopasti sledeći reepti u kojima glavnu ulogu igraju pudinzi:

Veganski dezert sa borovnicama

Sastojci (za jednu čašu):
1 Dr.Oetker puding za pripremu u šolji sa ukusom Vanile
150 ml bademovog mleka
130 gr Meggle veganskog krem sira
1 kafena kašičica šećera u prahu
pola kafene kašičice kore od limuna
1 čep Dr.Oetker aroma vanila
60 gr borovnica
1 kafena kašičica smeđeg šećera i malo vode
2 supene kašike posne mlevene Plazme

Veganski dezert sa borovnicama


Priprema:
U maloj šerpici obrane borovnice kuvati 5 do 6 minuta sa malo vode i smeđeg šećera. Kada su gotove ispasirati ih sa viljuškom i ostaviti po strani da se ohlade.
Prema uputstvu sa pakovanja umutiti puding u čaši sa 150 ml bademovog mleka. U drugoj posudi presuti puding i dodati mascarpone sir, šećer, limunovu koru i sve dobro izmiksati da se dobije fina masa. Smesu podeliti na 3 dela i prvi deo pomešati sa polovinom borovnica, drugi deo sa preostale 2/3 borovnica i poslednju trećinu sa 1/3 borovnica i svaku od trećina dobro izmešati. Svaku od smesa sipati u poslastičarsku kesu. U čaši za služenje sipati 2 supene kašike posne mlevene Plazme i zatim ređati kremove od najtamnijeg do najsvetlijeg (tri sloja). Vrh dezerta pospite sa malo mlevene plazme i šećerom u prahu i ukrasite sa 3 borovnice. Prijatno!


Veganski dezert sa borovnicama

понедељак, 6. март 2023.

Smuti činija sa borovnicama


Smuti činija sa borovnicama

Smuti činije su sve popularnije i popularnije, a ova zdrava vitamniska bomba će vas držati sitim do ručka bez ikakvih problema. Sve što vam je potrebno su voće (idealno je da su borovnice smrznute, jer će biti bolja tekstura), neko od veganskih (može i obično) mleka i neka urma, smokva ili slično. Benefiti ovakvog unosa namirica su mnogostruku, pa napomenimo samo neke od njih. Hidriranje, unos vlakana, vitamina i  minerala. Pa krenimo u pripremu.

Smuti činija sa borovnicama

Sastojci (za jednu osobu):
1 banana
90 gr borovnica
3 urme
pola avokada
2-3 supene kašike bademovog mleka

Za dekoraciju:
1 supena kašika čija semenki
1 supena kašika semenki golice
malo svežih borovnica
kranči musli od crvenog voča (nekoliko supenih kašika)

Smuti činija sa borovnicama

Priprema:
Sve sastojke staviti u blender i sve dobo izblendirati i sipati u činiju. Od gore bogato posuti kranči muslijem, čija semenkama, semenkama golice i svežim borovnicama i služiti.
Prijatno!

Smuti činija sa borovnicama

субота, 4. март 2023.

Veganski urnebes


Veganski urnebes

Post je počeo, a to znači samo jedno, biti kreativan u kuhinji kad su posna jela u pitanju. A kreativnosti mi, mislim, ne manjka, pa sam tako došla na ideju da napravim ovaj preukusni veganski urnebes. Koristila sam Viofast beli sir koji je idealan za ovakva jela, a koristila sam ga i u drugim kombinacijama. Pored Viofast sira dodala sam masilnovo ulje, malo vode, beli luk, alevu i tucanu papriku i začinila i to je to. Ukus je fantastičan, a odlično ide sa tostom ili nekim finim slanim grisinama, kao što sam ih ja koristila. 

Veganski urnebes

A pored ovog, možete probati još posnih namaza:

Veganski urnebes

Sastojci:
100 gr Vifast belog sira
2 supene kašike maslinovog ulja
1-2 supene kašike vode
2 čena belog luka
1 ravna kafena kašičica aleve paprike
pola kašičice chili flakes papričica ili tucane ljute
so po ukusu

Veganski urnebes


Priprema:
Sve sastojke sipati u blender ili secka i sve dobro izblendirati dok se ne dobije fina i kremasta maza odnosno naziv i služiti uz slane krekere, štapiće ili tost hleb. Prijatno!

Veganski urnebes