петак, 23. јул 2021.

Čoko malina dezert iz čaše

Čoko malina dezert iz čaše

Puding - najjednostavnija poslastica koja može da se napravi. Ovog puta pravimo puding koji se ne kuva, već samo umuti u čaši, novotarija iz Dr.Oetker ponude. 

A jeste li znali da reč puding potiče od francuske rečin boudin koja dolazi od latinske botellus, što znači mala kobacisa, jer su se u početku pudinzi pripremali kao slana jela. Te kada je nastao, nije služio kao dezert. U početku se pravio kao slano jelo od mesa ili iznutrica, slično kobasicama u koje su se dodavala jaja, žitarice, puter, a potom se takva masa kuvala.

U novije vreme puding je jelo koje je najčešće slatko i dobija se kuvanjem brašna, jaja, griza i putera u mleku na pari. Veoma je omiljen u Engleskoj ali i širom sveta. Danas se, kao dezert, najčešće priprema kao instant puding iz kesice. A da li ste znali da je instant pudign izmislio britanski apotekar Alfred Bird zato što je njegova supruga bila alergična na jaja. Svi klasični slatki pudinzi se prave sa jajima, zato što jaja imaju svojstvo da se kuvanjem zgusnu u krem. Alfred je umesto jaja upotrebio skrob koji ima isto svojstvo. U početku je takav puding jela samo njegova supruga, ali se kasnije pojavio i na tržištu. Ovaj apotekar je razvio i prašak za pecivo.

Toliko o istoriji, a kao što sam napisala ovaj dezert iz čaše u donjem sloju je puding koji se ne kuva od čokolade, a gornji sloj je mešavina svežih malina, kisele pavlake i šećera u prahu. Savršen spoj, nije preslatko a brzo se pravi, a recept se nalazi u tekstu ispod.

Čoko malina dezert iz čaše

Sastojci:
1 Dr.Oetker puding od čokolade iz čaše
150 ml hladnog mleka
50 gr svežih malina
2 supene kašike kisele pavlake
1 supena kašika šećera u prahu

Čoko malina dezert iz čaše


Priprema:
Puding pripremiti prema uputstvu na pakovanju. Gotov puding sipati u čašu ili manju činiju. U drugoj manjoj činiji viljuškom izgnječiti maline dodati pavlaku i šećer i sve dobro izmešati i sipati preko pudigna. Ukrasiti sa Dekor srcima.

Napomena: Tanjir sam napravila ja, a za više radova, posetite Studio grnčarije 3 na Instagramu.

Čoko malina dezert iz čaše

Нема коментара:

Постави коментар