петак, 29. април 2022.

Skonsi sa sremušem


Skonsi sa sremušem

Sigurna sam da već sve znate o sremušu i koliko je lekovit i odličan za konzumaciju u ovo doba godine, te vas ne bih davila sa tim. Što se tiče ovog recepta, zaista je sjajan, toliko su krckavi spolja i meki unutra da sam ja naprosto oduševljena. Potrebno je samo malo da se prohlade nakon vađena iz pećnice, i voala. Imate sjajno predjelo, osnovu za doručak ili za proslave. Ove skonse iliti pogačice možete i seći na pola i koristiti kao pecivo i mazati krem sirom ili puterom. Fantasični su.

Skonsi sa sremušem

A pored ovog recepta, možete pogledati još recepata sa sremušem, kao što su:

Skonsi sa sremušem

Sastojci:
225 grama mekog brašna tip 400
1 kesica praška za pecivo
50 gr putera
100 gr rendanog tvrdog sira (može bilo koji)
30 gr sremuša sitno seckanog
1 kafena kašičica senfa od celog zrna
1/4 kafene kašičice soli
malo bibera
1 jaje
malo mleka
 

Skonsi sa sremušem

Priprema:
Pećnicu zagrejte na 200 do 220 C. 
Brašno prosejte u veću posudu i dodajte 1 kesicu Dr.Oetker praška za pecivo i promešajte. Zatim dodate 50 gr hladnog i seckanog putera i rukama ga umešajte u brašno dok ne dobijete masu poput krupnijih hlebnih mrvica. Zatim dodajte sitnije seckan sremuš, senf, so, biber i rendani sir i sve dobro promešajte. U drugoj posudi umutite jaje i dodajte ga smesi, kao mleka toliko da se dobije meka i kompaktna smesa (oko 1 dl). Smesu nemojte puno mesiti već je samo dovedite u jednu kompaktnu masu, a zatim pospite brašnom radnu površinu i oblikujte krug  debljine oko 1.5 do 2 cm. I okruglim kalupom prečinka oko 7 cm vadite skonse i ređajte na tepsiju na koju ste prethodno stavili papir za pečenje. Od ove smese ćete dobiti oko 12 do 15 pogačica odnosno skonsa. Sve skonse premazati sa malo mleka i staviti u pećnicu da se peku oko 20 minuta odnosno dok dobiju finu zlatnu boju. Skonse izvaditi iz pećnice i ostaviti da se malo prohlade, a zatim ih služite.
Prijatno!

Skonsi sa sremušem

 
Skonsi sa sremušem

3 коментара: