петак, 6. децембар 2019.

"Rižoto" sa lignjama

"Rižoto" sa lignjama
Jela iz tiganja ili lonca su uvek primamljiva zato što se lako spremaju, a kad se dobro spreme, takva jela su često na trpezi i oko njega se okupi cela porodica. Jedno od takvih jela jeste i ovo, koje je savršeno za vreme posta, ali i za one koji vode računa o ishrani i jedu dosta ribe. Zaista se lako sprema, a ukus, to ćete sami otkriti kada ih napravite. Podseća na rižoto, ali suštinski nije zato što se ne zaliva sa supom od ribe, već vodom i paradajz sokom, a i lignje se prethnodo peku, tako da ima malo odstupanja.

"Rižoto" sa lignjama
Sastojci:

400 gr patagonijskih ili kalifornijskih lignji, svežih ili smrznutih (očišćenih i isečenih na kolutove)
2 kašike maslinovog ulja od komine (za lignje)
so, biber po ukusu
2 kašike maslinovog ulja od komine (za pirinač)
1 glavica crnog luka (može i crvenog), sitno iseckanog
3 čena belog luka, sitno iseckanog
1 kašičica origana
1 šolja pirinča
2 šolje vode
1 šolja soka od paradajza
1 kašičica paradajz pirea
šaka iseckanog peršunovog lišća, svežeg
sok od pola limuna

"Rižoto" sa lignjama
Priprema:
Pirinač prelijte vodom i ostavite po strani i ocedite ga pre kuvanja. Lignje odmrznite i operite i prosušite, a sveže takođe operite i prosušite i isecite na kolutove i posolite i pobiberite.
U tiganju zagrejte maslinovo ulje i pržite lignje na srednje visokoj vatri dok se ne ispeku. Oko 3 minuta. Kada su gotove, izvadite ih iz tiganja, a višak tečnosti koji je ostao, sipajte u šolju.
U isti tiganj, sipajte ponovo maslinovo ulje i zagrejte ga, i sipajte iseckan crni i beli luk i kašičicu origana. Prodijnstajte blago oko 3 do 5 minuta, a zatim dodajte prethodno oceđen pirinač koji ćete dinstati na ulju u tiganju nekoliko minuta.
U međuvremenu, višak tečnosti koju ste sipali u šolju dopunite sa vodom do vrha. Izmerite još jednu do jednu i po šolju vode i sipajte u tiganj sa pirinčem i dodajte šolju paradajz soka i kašiku paradajz pirea i dobro promešajte.
Poklopite tiganj i kuvajte oko 15 do 20 minuta, povremeno mešajući i proveravajući da li ima dovoljno tečnosti u tiganju. Ukoliko je pirinač suv, slobodno dodajte još vode, oko četvrt svaki put ukoliko fali.
Nakon 15 do 20 minuta proverite da li je pirinač gotov. Pazite da se ne prekuva, treba da bude čvrst ali kuvan. Zatim dodajte lignje i sveže seckan peršun i dobro promešajte. Pokrijte ga i kuvajte još par minuta da se lignje zagreju i sjedine sa pirinčem.
Pre služenja, lignje na piričnu posuti sa sokom od pola limuna i dobro promešati i jelo je spremno. Prijatno! 
"Rižoto" sa lignjama
 

Нема коментара:

Постави коментар