среда, 14. децембар 2022.

Varivo od crvenog sočiva i leblebije


Varivo od crvenog sočiva i leblebije

Kada krene post, a pogotovo kad se posti na vodi, treba biti veoma kreativan šta skuvati i jesti. Za dane posta na vodi osmislila sam ovaj zaista preukusan recept. Naravno, brzo se pravi, a od sastojaka potrebni su crveno sočivo kao osnova, leblebije i paradajz sok. 

A pored ovog, mogu vam se dopasti sledeći recepti:

Varivo od crvenog sočiva i leblebije

Sastojci (za oko 2 do 3 osobe):
1 mala glavica crnog luka sitno iseckana
100 gr praziluka, sitno seckanog
2 čena belog luka, sitno seckana
malo vode za dinstanje
1 velika šargarepa
1 mala tikvica, seckana na kockice ili pola veće
350 ml paradajz soka
1-2 dl vode
140 gr crvenog sočiva  koje ste prethodno oprali u vodi
pola konzerve leblebije iz konzerve
pola veze svežeg peršuna, sitno seckanog
so, biber po ukusu
1 kafena ravna kašičica vegete
1 kafena ravna kašičica slatke aleve paprike
pola kašičice mleveneog korijandera

Varivo od crvenog sočiva i leblebije


Priprema:
U šerpu sipati malo vode i na vodi na srednje lakoj vatri dinstati crni luk,  praziluk i beli luk oko 5 minuta. Zatim dodati seckanu šargarepu i tikvice i sve opet malo prodinstati da se sjedini. Začiniti vegetom, solju, biberom i alevom paprikom. Promešati i dodati sočivo, paradajz sok i vodu i sve promešati i staviti da se kuva oko 30 minuta na laganoj vatri. Pred kraj kuvanja dodati leblebiju i seckani peršun i promešati i kuvati još 5 do 10 minuta i služiti. Proveriti pred kraj da li je dovoljno začinjeno. Prijatno!

Napomena: Ako nećete da vam je jelo  na vodi, dodajte malo maslinovog ulja od komine.

Varivo od crvenog sočiva i leblebije

Нема коментара:

Постави коментар