понедељак, 3. фебруар 2020.

Carska proja

Carska proja
Može se reći da je carska projara jedna odmiljenih pita kod nas. Idealna kao predjelo za svečane trpeze, ili za doručak ili večeru uz šolju jogurta. Kako god, lako se pravi, po principu smuti pa prospi i na kraju ispeci. Postoje razne verzije ove proje, neko stavi kisele paprike, neko krastavčiće, neko šunkaricu, neko slaninicu, a ovo je moja verzija ove nadasve poznate pite i nama se dopada baš takva.

Carska proja
Sastojci (za tepsiju veličine 20 x 24):
2 jaja
100 gr kukuruznog brašna
100 gr brašna tip 400
10 gr praška za pecivo
1/2 kašičice soli
šolja jogurta
70 ml ulja
50 gr slanine, sitno seckane
1 pakovanje kotidž sira (cottage cheese) (Lidl) ili 200 gr mekog sira
50 gr kačkavalja
6,7 kiselih krastavčića
Carska proja

Priprema:
Rernu prethodno zagrejati na 200 C. U posudi prosejati brašno, dodati so i prašak za pecivo, promešati. Zatim dodati sitno iseckanu slaninicu i kačkavalj i sve promešati. U drugoj posudi blago umutiti jaja, dodati jogurt i ulje i sve promešati. Zatim dodati sir i krastavčiće, opet promešati i na kraju povezati suve i morke sastojke u jednu posudu i sve dobro izmešati. Tepsiju premazati uljem, a smesu sipati u tepsiju, i stavitu u rernu da se peče oko 30-tak minuta, odnosno dok ne dobije zlatnu boju. Pitu služiti uz čašu jogurta, a ja volim da je jedem uz rotkvice.

Napomena: U ovom receptu do izražaja dolazi fina slanina, domaća fino dimljena. Zaista je važno imati kvalitetnu da bi ukus došao do izražaja.

Napomena: Možete koristiti i veću tepsiju, u tom slučaju, proja će biti samo tanja, i trebaće joj manje vremena da se ispeče.

Prijatno!
Carska proja






Нема коментара:

Постави коментар