среда, 16. септембар 2020.

Sataraš (ili bećarac)

Sataraš (ili bećarac)

U naslovu sam namerno stavila sataraš ili bećarac jer se "u narodu" koristi i jedan i drugi naziv za ovaj recept. A šta kaže vikipedija... prema vikipediji reč sataraš je (mađ. szataras) jelo od povrća, najčešće paradajza, paprike i crnog luka, i eventualno jaja. Reč je došla iz mađarskog jezika. 

Takođe se zove još i bećarac ili bećar paprikaš. E sad, za bećarac, kažu da se poslužuje kao toplo predjelo, prilog jelu od mesa ili samostalan obrok uz pirinač ili krompir. Kod nas se dodaje i jaje, ili pečeno ili se umuti sa povrćem.

Najčešće se priprema od crvenog luka, paprike i paradajza, a često se priprema i uz dodatak tikvica, patlidžana i šargarepe. Takođe u nekim krajevima uobičajeno je dodati i jaje ili beli luk. Od začina se dodaje so, a po želji kašičica šećera, biber i origano.  

Moja verzija je sa jajima, bez pirinča i krompira, a vi, po želji, možete sa i bez, tada je baš fino jelo za post. A sad, recept.. :)

Sataraš (ili bećarac)


Sastojci:
2 kašike maslinovog ulja od komine
1 velika glavica crnog luka iseckana na kockice
1 čen belog luka
4 veće paprike iseckane na kockice
3 veća paradajza iseckanog na kockice
so, biber po ukusu
pola kašičice šećera
ljuta papričica
peršunov list
2 jaja

Sataraš (ili bećarac)

Priprema:
Na srednjoj vatri na ulju prodinstati luk i beli luk, zatim dodati papriku, prodinstati 5 minuta, a onda i paradajz. Posoliti i pobiberiti i dodati šećer i malo ljute papričice po ukusu i nastaviti sa dinstanjem dok se fino ne ukuva. Zatim dodati sitno seckan peršun i promešati. Izliti dva jaja na sataraš i kuvati dok se jaja ne ispeku. Služiti toplo uz krišku sira ili hleba.

Napomena: Za ovakav "poširani" izgled jaja zadužen je poklopac. Kad se jaja sipaju, tiganj se poklopi na 5 minuta i voala.

Prijatno!

Sataraš (ili bećarac)

Нема коментара:

Постави коментар