четвртак, 29. јун 2023.

Fini namaz od tune


Fini namaz od tune

Brzo pripremljena jela u letnjem periodu su redovna na našoj trpezi, bar kod nas u kući. Brzo se prave, a super su ukusna, jer se ne obrađuju previše termički, a i super su zdrava. Pa tako najviše volim za doručak da napravim neki fini namaz koji će lepo ići uz hleb sa semenkama. Tako sam došla na ideju da  napravim ovaj super fini namaz se koji od par namirnica pretvara u nešto preukusno.

Fini namaz od tune

Recept se nalazi u nastavku, a možda će vam se dopasti još nekoliko predloga za fine namaze idealne za letnja jutra i dane:

Fini namaz od tune

Sastojci:
2 male konzerve Rio Mare tunjevine u maslinovom ulju
1/2 supene kašike margarina sa maslinovim uljem
1 supena kašika posnog Thomy Tartar majoneza
1 grančica mladog luka ili 1 mala glavica crvenog luka
1 čen belog luka
1 ravna supena kašika soka od limuna
1 ravna kašika vlašca (suvog), a može i svežeg
so i biber po ukusu

Fini namaz od tune

Priprema:
Sve sastojke staviti u secka ili blender i dobro izmešati da se dobije fina i kremasta masa. Služiti odmah ili rashlađeno uz fini hleb i rotkvice za doručak, užinu ili večeru, ili kao deo party fooda.
Prijatno!

Tanjirići i činijica made by me, ukoliko vam se dopadaju i želite da ih naručite, kontaktirajte me na shadzi67@gmail.com

Fini namaz od tune

понедељак, 26. јун 2023.

Sirova veganska torta sa malinama


Sirova veganska torta sa malinama 

Ovo je jedna super zdrava, veganska i sirova torta, što znači da se termički ne obrađuje i da ne sadrži namirnice životinjskog porekla. Kakrakteriše je osvežavajući ukus i idealna je za tople dane, i naravno jako se brzo pravi, najduže što treba da se uradi jeste da se ostavi u zamrzivaču da se stegne i nakon toga može da se konzumira. Podloga je napravljena od badema i oraha, a gornji sloj je od malina i indijskog oraka, tako malo sastojaka, a tako fin i osvežavajući ukus.

Sirova veganska torta sa malinama 

A pored recepta za ovu, možete pogledati i recepte za druge veganske torte:

Sirova veganska torta sa malinama 

Sastojci:
Za podlogu:
60 g badema
40 g oraha
1 prstohvat morske soli
20 g kokosovog ulja

Za sloj sa malinama:
150 g indijskih oraha
200 g malina
40 g šećera od trske

Sirova veganska torta sa malinama 

Priprema:
Indijske orahe prelijte sa dosta vode i ostavite ih potopljene preko noći. Sutra dan sameljite bademe i orahe i dodajte morsku so i kokosovo ulje i sve dobro izmešajte. Zatim rasporedite podlogu u kalup za torte prečnika 15 cm i ostavite je u zamrzivaču dok se priprema krema od malina.
Maline opearite i prosušite. Indijski orah ocedite u đevđiru i ostavite da iscuri sva voda. Imiksajte zajedno sa malinama i umešajte šećer u Nutribuletu. Gotovu kremu ravnomerno rasporedite u ohlađen kalup i ostavite tortu još sat i po vremena u zamrzivaču da se fil dobro stegne.
Pre služenja, ostavite tortu na sobnoj temperaturi da se opusti i služite tako što ćete ih posuti sa malo kokosovih ljuspica. Nakon toga, možete čuvati tortu u frižideru bez bojazni da će omekšati.
Prijatno!

Sirova veganska torta sa malinama 

четвртак, 22. јун 2023.

Veganski namaz od cvekle


Veganski namaz od cvekle

Leto je, a to znači samo jedno, ne kuva se ništa teško, niti se namirnice previše termički obrađuju. Što je sirovije, to je bolje. E sad, vreme je i posta, pa su recepti koje trenutno pravim i delim sa vama, veganski i posni, ali su zato preukusni, a za njihovu pripremu ne treba puno vremena. Odličan je za doručak, večeru, kao dodatak ručku, što bi rekli, uz sve se meša.

Za ovaj recept, potrebno je samo skuvati, mladu cveklu, ostaviti je da se ohladi i izblenidrati sa preostalim sastojcima, ništa lakše.

A pored ovog, možda će vam se dopasti recepti za još poneki što veganski, što vegetarijanski namaz:

Veganski namaz od cvekle

Sastojci:
200 gr skuvane i oljuštene cveke
110 gr veganskog belog sira (Viofast)
1 kafena kašičica začina sa grčku salatu
2 grančice svežeg peršuna
1 čen belog luka
1 - 2 supene kašike maslinovog ulja
1 ravna supena kašika limunovog soka
so i biber po ukusu

Veganski namaz od cvekle

Priprema:
Sve sastojke staviti u blender ili secka i ismiksati da se dobije fina kremasta masa. Služiti uz tortilje, tortilja čips, prepečen hleb i fokaću. 
Prijatno!

Napomena: Sve tacne su mojih ruku delo, a ukoliko vam se dopada neki od komada i želite da poručite neki od njih, možete me kontatirati na mejl: shadzi67@gmail.com.

Veganski namaz od cvekle


Veganski namaz od cvekle

уторак, 20. јун 2023.

Posna supa od zeleni bez masnoće


Posna supa od zeleni bez masnoće

Ako ste na nekom režimu ishrane, postu na vodi ili vam jednostavno prija ovakva hrana, ova supica od zeleni će vas oduševiti svojim ukusom. Postoji mnogo recepata za ovu supu, a najčešće se dodaje bela zelen, šargarepa, celer, krompir i drugo povrće. Ova moja je veoma jednostavna i veoma brzo se pravi.

Obzirom da baš volim da pravim raznorazne potaže, možda će vam se dopasti i neki od recepata ispod, a u nastavku se nalazi i recept za ovu finu supicu:

Posna supa od zeleni bez masnoće

Sastojci:
Veza bele zeleni
3- 4 šargarepe (da nisu male)
2-3 krompira srednje veličine
2 l vode
pola kašičice soli
1/4 kašičice bibera
1 kafena kašičica Vegete
1 do dve supene kašike posne testenine za supu
malo svežeg peršuna

Posna supa od zeleni bez masnoće

Priprema:
Zelen, šargarepu i krompir oljuštite i isecite na približno iste komade i sipajte u šerpu i nalite da ogrezne, oko 1.5 do 2 l vode. Začinite solju, vegetom i biberom. Kada voda proključa, smanjite vatru na tiho i ostavite da se kuva nekih 45 minuta. Kada je gotovo, izvadite povrće i iskoristite ga da ga pojedete kao prilog uz neko jelo ili ga zapecite u rerni. A supu stavite da proključa i sipajte testo za supu i kuvajre  nekoliko minuta i začinite svežim peršuno i služite. Oduševićete se ukusom.
Prijatno!
Posna supa od zeleni bez masnoće