понедељак, 11. октобар 2021.

Raw torta sa indijskim orasima i borovnicama

Raw torta sa indijskim orasima i borovnicama

Na ideju da napravim ovu zdravu tortu dobila sam igrajući se kulinarske igre, Zajednički obrok na Instagramu, u organizaciji Nataše i njene stranice @pecatzivota. Originalni recept je bio malo drugačiji, a ovo je moja verzija. Ova zdrava torta se brzo zaista pravi, i preukusna je, a glavni sastojci su indijski orasi i borovnice. Ono što mi se dopada kod ovih torti je da se ne peku, brzo se prave i  zdrave su. To je pogotovo leti super, ali naravno, lepo ih je jesti i zimi. 

Pored ove zdrave torte, probajte i:

Raw torta sa indijskim orasima i borovnicama

Sastojci:
Za prvi sloj
200 gr otkošćenih urmi
150 gr badema
1/2 kašičice arome vanile
1/2 kašičice cimeta

Za srednji i gornji sloj
260 gr sirovog indijskog oraha (potopljenog u vodi preko noći i oceđenog)
200 gr gustog dela kokosovog mleka
50 gr kokosovog ulja
80 gr javorovog sirupa
40 ml limunovog soka
150 gr borovnica

Za džem od borovnica
100 gr borovnica
1 kašičica limunovog soka
1 kašika javorovog sirupa
1 ravna supena kašiča čija semenki

Raw torta sa indijskim orasima i borovnicama


Priprema:
Veče pre pripreme, potopiti indijske orahe u vodu i napraviti džem.
Za džem zagrejati i ispasirati borovnice na srednjoj vatri dok ne počnu da ključaju. Tada smanjiti temperaturu i nastaviti da ih kuvate oko 10tak minuta. Kada se zgusnu, dodati limunov sok i javorov sirup. Zatim ih sklonite sa vatre i umešajte čija semenke i ostavite da se ohladi i stavite u frižider.

Bazu napravite tako što čete pomešati i sipati sve sastojke u blender i izblendirati (odnosno secka). Dobijenu smesu sipajte ravnomerno u kalup prečnika 20 cm i lepo izravnajte i stavite u frižider.

Srednji sloj ćete napraviti tako što ćete ocediti indijske orahe i izblendirati u secku dok ne dobijete glatku smesu. Zatim dodajte sve ostale sastojke sem borovnica. Sve lepo izblendirajte. I odvojite pola smese za srednji sloj sa borovnicama. U njega dodajte borovnice i džem od borovnica i sve opet izblendirajte. 
Izvadite iz frižidera kalup i prvo nanesite sloj sa borovnicama, a onda i sloj samo sa indijskim orasima i stavite u frižider da prenoći. Tortu ukrasite sa listićima badema i borovnicama i služite.

Napomena: Ako nemate svežih borovnica, možete korisitit i zamrznute.
Svi tanjiri su mojih ruku delo, za više radova, posetite: Studio Grnčarije Tri (@studio_grncarije_3) • Instagram photos and videos

Raw torta sa indijskim orasima i borovnicama


Нема коментара:

Постави коментар