уторак, 26. јануар 2021.

Potaž od kestena i krompira

Potaž od kestena i krompira


Supa, čorba ili potaž idealan su obrok u zimskim danima. Ova je malo neobična, jer smo naviki da kesten jedemo u slatkim varijantama, a ovog puta je on u glavnoj ulozi zajedno sa krompirom i jabukama. Naizgled neobična kombinacija, ali ukus je zaista savršen. Naravno, da je napravite nije komplikovano, prodinstate luk i krompir sa začinima, prokuvate malo i onda dodate prethodno pečeno kestenje i malo zagustite supu i to je to. 

Obzirom da sam ja poznata po kuvanju dobrih čorbi i potaža, na blogu ima zaista raznih recepata za supe i potaže, linkovi ka receptima se nalaze ispod:


Potaž od kestena i krompira


Sastojci:
2 supene kašike maslinovog ulja
6 čenova belog luka, sitno seckanog
1 glavica crnog luka, sitno seckana
2 srednje velike jabuke, oljuštene i sitno sekcane
4 stabljike celera, sitno seckane
500 gr crvenog krompira, oljuštenog, i seckanog na kockice
1 ravna supena kašika svežeg ruzmarina, sitno steckanog
2, 3 lista sveže žalfije (ako nemate svežu, može suva)
1,5 l vode
kockica povrtne supe
2/3 šolje kokosove kreme za kuvanje
2 supene kašike brašna ili skrobnog brašna
2 šolje pečenog oljuštenog i sitnije seckanog kestena
so i biber po ukusu

Potaž od kestena i krompira

Priprema:
U šerpi zagrejati maslinovo ulje na srednjoj jačini i dodati sitno seckan crni i beli luk, celer, jabuke, krompir, ruzmarin i žalfiju i dinstajte oko 10 tak minuta, često mešajući odnosno dok krompir ne počne da mekša. Posolite i pobiberite po  ukusu. Zatim sipajte vodu i kocku za supu i zakuvajte je. Kada je voda provrila, dodajte i kesten i smanjite vatru na srednju i kuvajte oko 10 do 15 minuta dok krompir ne omekša skroz. 
Lepo umutite pavlaku za kuvanje i brašno u manjoj posudi i zatim sipajte u šerpu i mešajte dok supa ne počne da se zgušnjava. Proverite da li je dovoljno začinjena i sklonite sa vatre i služite.

Ova čorba je govoto obrok sama za sebe u parče finog hleba. Prijatno!

Napomena: Za mrsnu verziju, umesto kokosove kreme za kuvanje, koristite mlečnu.

Potaž od kestena i krompira


2 коментара: