уторак, 3. јун 2025.

Mille-feuille sa kremom od vanile sa infuziranim bosiljkom i jagodama

Mille-feuille sa kremom od vanile sa infuziranim bosiljkom i jagodama

Postoje deserti koji izgledaju kao da zahtevaju sate pripreme, tajne tehnike i bakin priručnik iz 1923. godine. Ovaj mille-feuille je dokaz da manje može biti više – kad se sastojci spoje s merom, stilom i dozom kreativnosti.U ovom receptu, klasična francuska elegancija dobija osvežavajući twist: infuzirani krem sa bosiljkom i vanilom, prozračan mascarpone, sočne jagode i hrskavi slojevi lisnatog testa.

Sve to spaja se u zalogaj koji šapuće:
“Ooh là là... encore, s’il vous plaît!”

Idealno za goste koje želite da impresionirate, ili za sebe – kada vam treba mali slatki luksuz uz kafu i tišinu. Brzo, jednostavno i sa puno karaktera – baš kao i svaka dobra francuska ljubavna priča.

Ako volite jagode, obavezno pogledajte i ostale recepte sa ovim predivnim sezonskim voćem u glavnoj ulozi: Recepti sa jagodama


Sastojci:
1 pakovanje svežeg lisnatog testa (Lidl)
250 ml slatke pavlake
1 ravna supena kašika šećera
10-tak listova svežeg bosiljka, iseckanog
1 mahuna vanile (ili jedna kašika arome)
150 gr mascarponea
10 tak jagoda, opranih i osušenih

Mille-feuille sa kremom od vanile sa infuziranim bosiljkom i jagodama

Priprema:
Zagrejte rernu na 200°C. Lisnato testo izvadite iz pakovanja i razvucite na pek papir i stavite na tepsiju. Od gore stavite još jedan list papira i prekrijte drugom tepsijom da se listovi ne bi širili. Pecite oko 15 minuta dok ne postanu zlatni i hrskavi. Ohladite i nakon toga isecite na pravougaonike 5 x 10 ili veličinu koju vi želite.
U staklenoj posudi sipajte slatku pavlaku, dodajte mahune iz vanile (ili ekstrakt) i oprane listove bosiljka. U šerpici zagrejte vodu do ključanja, a staklenu posudu da pavlakom stavite iznad šerpice dok se šećer ne otopi, a zatim sklonite sa vatre i ostavite da se malo prohladi i zatim u frižider na 1 do 2 sata da se infuzira. Nakon 2 sata izvadite iz frižidera i procedite pavlaku i umutite mikserom, dok ne dobijete finu čvrstu kremu, a zatim dodate mascarpone i kratko izmiksajte dok se smesa ne poveže.
Jagode operite, prosušite i isecite na listiće debljine oko pola cm. A kao poslednji korak je slaganje kolača, Na jednu koru nanesite krem špricom za ukrašavanje, poređajte jagode, pa poklopite drugom korom, i ponovite postupak još jednom, da dobijete dva reda. Po vrhu možete dodati još malo kreme, jagoda i posuti šećerom u prahu za eleganciju. Prijatno!

Savet plus: Ispečene viškove listove lisnatog testa možete uviti u prijanjajuću foliju i staviti u frižider i vaditi i praviti ovaj dezert po potrebi. Kremu možete držati u poslastičarskoj kesi i koristiti po potrebi. 

Prijatno!

Mille-feuille sa kremom od vanile sa infuziranim bosiljkom i jagodama


Нема коментара:

Постави коментар