четвртак, 25. фебруар 2021.

Starinske vanilice


Starinske vanilice

Vanilice - ta mala, okrugla starinska poslastica koja se topi u ustima nas uvek podseti na detinjsvo, odrastanje, lepa vremena, a koja je nezaobilazna na svim slavskim i drugim svečanim trpezama među ostalim slavskim i svečanim kolačima. Pa su tako vanilice 2015. godine proglašene za najbolji sitni praznični kolač na svetu prema istraživanju renomiranog kulinarskog sajta Food52, te je recept naših baka dobio obožavaoce širom sveta. Važno je napomenuti da je nezaobilazan sastojak vanilica i ostalih  starinskih tracionalnih kolača - mast, koja ima daje tu prhkost. Inae mast je bio jedan od glavnih sastojaka u kuhinji naših baka, dok je danas zamenjena puterom, margarinom i uljima i drugim masnoćama, a treba reći i da je izuzetno zdrava jer spada u grupu zasićenih masnih kiselina i sadrži najviše oleinskih kiselina koje pospešuju rad srčanog mišića, regulišu nivu holesterola u krvi, a bogata je vitaminom D i umanjuje rizik od srčanog udara te je korišćenje masti u pripremi slanih i slatkih jela značajno zdravija opcija od korišećnja rafinisanih biljnih ulja. Pa kad smo već kod masti, ja već duže vreme kosritim Bibli proizvode, a između ostalog i svinjsku mast, koja je izuzetnog i postojanog kvaliteta i koja se može kupiti u izuzetno praktičnom pakovanju pri čemu olakšava njeno korišćenje. A kad odem u prodavnicu i kupim mast, proradi mi mašta, i gle, na stolu je bezbroj poslastica, ali i slanih čarolija, tako da ćemo se u narednim nedeljama i mesecima družiti sa proizvodima kompanije Bibli i pripremati pregršt zanimljivih recepata. 

Starinske vanilice

A sad nekoliko važnih stvari vezano za same vanilice, već sam rekla bitno je izabrati kvalitetnu mast, jer ona daje tu finu prhkost, zatim kada se testo za vanilice zamesi ono mora da se "odmori" pre pečenja, a peku se na nižoj temperaturi, odnosno na 180 C 15 tak minuta, odnosno, treba da ostanu bele i za kraj uobičajeno je da se koristi džem od kajsija ili šipka, ali može i neki drugi, te sam se ja igrala ovog puta i isprobala sa džemom od jagoda. Obično se prave okruglog oblika prečnika 2, 3, 4 cm..kako se već kome dopada, ja sam ovog puta napravila male, prečnika 2 cm, predivne su, svaka je jedan zalogaj i za zagarantovano dobar ukus trebalo bi da odstoje bar jedan, do dva dana na hladnom i tamnom mestu, najbolje u metalnoj kutiji. 

Starinske vanilice

Pored ovog, možda će vam se dopasti i:

Starinske vanilice

Sastojci (za oko 50 vanilica prečnika 4 cm):
250 grama masti (Bibli)
4 kašike šećera
1 jaje
1 žumance
3 kašike toplog mleka
1 kafena kašičica Dr.Oetker aroma vanila
1 limun šećer
sok od jednog limuna 
250 gr mekog brašna
250 gr oštrog brašna
200 gr prah šećera za posipanje
džem od kajsije, šipka ili jagode (u ovom slučaju)

Starinske vanilice

Priprema:
U posudi mikserom penasto umutiti mast, te dodati šećer, jaje, žumane, mleko, limun, aroma vanilin, limun šećer i sve još jednom lagano umutiti. Zatim dodati brašno i rukom umesiti testo i ostaviti ga u frižideru pola sata da se malo odmori. Zatim brašnom posuti podlogu i staviti testo i razviti ga kao koru debljine oko pola cm. Tepsiju obližite pek papirom, a modlom željene veličine ili manjom rakijskom čašicom vaditi vanilice i ređati na tepsiju jednu do druge (ja sam ovog puta koristila kalup u obliku cvetića i srca). Peći u prethodno zagrejanoj pećnici na 180 C 10 do 15 minuta. Nemojte dozvoliti da potamne, moraju da ostanu bele. Ostavite ih da se ohlade na tepsiji. Ohlađene vanilice mažite tankim slojem džema ili  marmelade te ih zalepite za drugu nenamazanu. Pažljivo ih valjajte u prah šećer i ostavite u metalnoj kutiji da odstoje pre služenja.
Prijatno!

Starinske vanilice

Napomene:

Umesto cele količine brašna, možete staviti 100 gr oraha i 400 brašna.
Umesto soka od limuna, možete staviti koricu od limuna. Ja kupujem u lidlu zaslađenu, a ima i u DM-u.

Post je napravljen u saradnji sa kompanijom Bibli.

Starinske vanilice


 

2 коментара: