среда, 25. јун 2025.

Varivo od heljde sa paprikom i mirođijom

Varivo od heljde sa paprikom i mirođijom

Ako tražite obrok koji se brzo sprema, pritom je i superzdrav – stigli ste na pravu adresu!
Ovo varivo od heljde je prava letnja čarolija: lagano, posno, osvežavajuće i bogato nutrijentima. Možete ga jesti dok je još toplo, ali ako ga ostavite da se malo ohladi – dobićete skoro pa salatu!
Zvuči kao win-win? I jeste. 😄
Jedino što traži malo strpljenja jeste da heljdu potopite nekoliko sati unapred (ili preko noći) – ali verujte, vredno je čekanja. Ova verzija je posna, savršena za lagane dane, ali ako želite da je obogatite – samo dodajte malo feta sira ili mladog kozjeg sira i dobićete punokrvni, proteinski bogat, vegetarijanski obrok.
🌿 Brzo, jednostavno, ukusno i mekano za stomak. A heljda? Ne samo što je sjajna za varenje, već i hrani i dušu i telo.

Za još inspiracije iz moje kuhinje, kliknite na sledeće linkove:
100 gr zrna heljde 
1 supena kašika maslinovog ulja od komine
1 glavica luka srebrnjaka ili crnog luka, sitno seckana
3 paprike (može mix crvenih i zelenih), seckane na pravougaonike
2 čena belog luka, sitno seckana
200 ml pasate od čeri paradajza (ili pasate)
so i biber po ukusu
1 manja veza mirođije, seckana

Varivo od heljde sa paprikom i mirođijom


Priprema:
Heljdu prethodno potopiti u hladnoj vodi preko noći (ili barem 2–3 sata), a zatim je ocediti. Ovo skraćuje vreme kuvanja i čini je lakšom za varenje. U šerpici zagrejati maslinovo ulje, dodati crni i beli luk te dinstati na umerenoj temperaturi dok ne postane staklast i mekan. U dinstano povrće dodati opranu heljdu, pasatu i tople vode po potrebi da ogrezne (opciono). Začiniti solju i biberom, promešati i kuvati na tihoj vatri oko 15–20 minuta, dok se heljda ne skuva i sastojci ne sjedine. Pred kraj kuvanja dodati iseckanu mirođiju, proveriti začinjenost i po potrebi dodati još soli ili bibera. 
Prijatno!

Savet plus: 
Za bržu verziju, heljdu možete skuvati unapred (oko 15 minuta u ključaloj vodi) pa je samo dodati u dinstano povrće.  
Za vegetarijansku verziju posuti feta ili mladim kozijim sirom. 
 
Varivo od heljde sa paprikom i mirođijom




Нема коментара:

Постави коментар