уторак, 27. фебруар 2018.

Losos sa belim lukom i medom

Losos sa belim lukom i medom
Losos naprosto obožavam, dimljen ili spremljen ovako, jedem ga kad god sam u prilici. Pored toga što je cenjen zbog ukusnog i zdravog mesa, veoma se brzo sprema, i tako dobro upija ukuse. Pa da krenemo sa receptom.

Sastojci (za dve osobe):
2 filea lososa od oko 250 grama
kašičica mlevene aleve paprike (slatke ili dimljene još bolje)
so, biber
1 kašika putera (ili maslinovog ulja ili mešavina margarina i maslinovog ulja ako je post)
3 čena belog luka, sitno iseckanog
2 kašike meda
pola kašike vode
1 kašika soja sosa
1 kašika vočester umaka
1 kašika limunovog soka

Losos sa belim lukom i medom
Priprema:
Filee lososa posolite i pobiberite i uvaljajte u mlevenu papriku. U maloj šerpici zagrejte puter na blagoj vatri, zatim kada se otopio i zagrejao, dodajte beli luk, kratko prodinstajte, skinite sa vatre i dodatje med i soja sos, vočester umak i limunov sok. Sve dobro izmešajte, i prejijte preko lososa koji ste stavili u vatrostalnu posudu ili keramičku. Poklopite folijom, i stavite u rernu koju ćete zagrejati na 180 C i peći oko 10 do 15 minuta, skinuti foliju i zapeći na 200 još par minuta minuta. Alternativno, možete sve ovo i u tiganju, gde će se losos kraće peći i moraćete da ga okrenete nakon par minuta pečenja na drugu stranu. U rerni ispadne odlično i ne zahteva mnogo posla. Servirati uz skuvani basmati pirinač i mladim  lukom ili bebi spanaćem i iseckanim mladim lukom. Uživajte!

Savet:
Da vam se skuvani pirinač ne bi lepio, uvek ga dobro isperite sa hladnom vodom nakon kuvanja. Ostaće fin i rastresit i neće se lepiti.

Losos sa belim lukom i medom
Losos sa belim lukom i medom



2 коментара: