![]() |
| Varivo od heljde sa pečenom bundevom |
Varivo od heljde sa pečenom bundevom: brzo, kremasto i zdravo jelo za svaki dan
Toplo, nežno i puno ukusa — ovo varivo od heljde pravi se brzo kao rižoto, a donosi bogatstvo vlakana, minerala i prirodne energije. Idealno za jesenje dane i brze obroke.
Ako tražite zdravo i ukusno jelo koje se priprema gotovo jednako brzo kao rižoto, onda je ovo varivo idealan izbor. Heljda se kuva brzo, a zahvaljujući tome što je prethodno potopljena – postaje nežna, kremasta i savršeno upija sve ukuse praziluka, belog vina i bujona. Pečena bundeva daje slatkastu dubinu i čini ovo jelo idealnim za ove jesenje dane, brze ručkove ili kada želiš nešto hranljivo bez mnogo komplikacija.
Heljda je izuzetno hranljiva namirnica: bogata je vlaknima, magnezijumom, gvožđem i kompletnim biljnim proteinima, a prirodno je bez glutena. Zbog toga dugo drži sitost, nežna je za varenje i odlična za balansiranu, svakodnevnu ishranu. Uz sve to — lagana je, topla i daje divnu energiju.
Dok je bundeva izuzetno hranljiva namirnica bogata beta-karotenom, vitaminom A i antioksidansima koji jačaju imunitet i čuvaju zdravlje kože. Njen prirodno slatkast ukus i kremasta tekstura obogaćuju svako jelo, a istovremeno ga čine laganim, prijatnim za varenje i punim dobre energije.
Za još zanimljivih i ukusnih recepata, zaviri u linkove ispod — možda pronađeš baš sledeće jelo koje će te oduševiti:
- Rižoto od heljde sa spanaćem i sremušem
- Varivo od mladog graška
- Marokansko varivo od leblebije i ljubičastog batata
- Varivo od crvenog sočiva sa povrćem na moj način
- Varivo od crvenog sočiva i leblebije
- Kinoa čili
![]() |
| Varivo od heljde sa pečenom bundevom |
70 g suve heljde, oprane i potopljene preko noći, ili najmanje 2 sata
1 kašika maslinovog ulja
½ struka praziluka, iseckanog na tanke kolutiće
1 čen belog luka, sitno seckan
120–150 g pečene bundeve (seckane u kockice)
50 ml belog vina
200–250 ml pilećeg bujona (ili povrtnog)
So i biber po ukusu




Нема коментара:
Постави коментар