среда, 7. март 2018.

Ćuftice od sočiva

Ćuftice od sočiva
Sočivo je biljka iz porodice mahunarki, koja, rekla bih, se ne priprema baš previše kod nas. Poznata je i deo je ljudske ishrane još od davnina, i povrće sa najvećim udelom proteina posle soje, te je vrlo zanimljiva i iz tog razloga. Najčešće se sprema u varivu, ali za danas sam pripremila za vas ćuftice od sočiva iz konzerve. Brzo se sprema, posno je, a ukus se ne zaboravlja, i orijentalan je pomalo zbog korijandera i mlevenog kima. Pa da krenemo.

Ćuftice od sočiva
Sastojci:1 konzerva sočiva (ima da se nabave kako u Maxiju, tako i u Metrou i nije skupo)
1/2 kašičice mlevenog kima
1/4 šolje korijandera (list), opet ima u Maxiju, Metrou, itd.
1/4 šolje peršunovog lista
2 manja čena belog luka (sitno iseckanog, ili izrendanog na sitnom rendetu)
so, biber
1/2 šolje mrvica

Priprema:
Sočivo iz konzerve ocediti od vode i staviti u secka, zajedno sa mlevenim kimom, listom korijandera, peršuna, belim lukom, solju i biberom. Kada se smesa sjedinila, prebaciti je u drugu posudu i dodati mrvice. Možete slobodno da stavite i malo više od pola šolje, odnosno toliko da kada pravite ćuftice da smesa bude kompaktna u ruci, odnosno da se ne raspada. Praviti okruglice koje ćete blago po sredini pritisnuti, kako bi se napravile ćuftice. Na malo zagrejanog ulja propržiti ćuftice sa obe strane. Peći ih vrlo kratko, 2 do 4 minuta sa svake strane. Služiti uz salatu od kupusa ili crvenog kupusa koji ste začinili sa maslinovim uljem i limunom ili zelenom salatom začinjenom solju, biberom i limunovim sokom, a po želji može i uz mešavinu grčkog jogurta i pavlake. Prijatno!


Ćuftice od sočiva


Нема коментара:

Постави коментар