Jagnjeća čorbica |
Kad pomislim na jagnjetinu, uvek pomislim na uskrs i proleće u Vrmdži, jer se u tom selu, u koje smo prvi put kročili pre skoro 10 godina, a za svaki Uskrs događa gozba zvana jagnjetina sa ražnja i jagnjeća čorbica u kojoj uživamo mi i porodica mog brata od tetke. A recept ide ovako...
Jagnjeća čorbica |
Sastojci:
3 kašike ulja
300 gr jagnjetine od vrata, plećke, potkolenice (obavezno jedna kost)
2 srednje velike glavice luka
2 šargarepe (iseckana na kolutove)
1 koren peršuna (iseckan na kolutove)
1 koren paštrmaka (iseckan na kolutove)
2 grančice celera (iseckane na kolutove)
2 lista lovora
so, biber u zrnu
voda za kuvanje
malo aleve paprike (pola kašičice)
1 žumance,
2 ravne kašike pavlake,
sok od limuna
list peršuna za ukrašavanje
malo aleve paprike (pola kašičice)
1 žumance,
2 ravne kašike pavlake,
sok od limuna
list peršuna za ukrašavanje
Jagnjeća čorbica |
Priprema:
Na 3 kašike ulja prodinstati sitno seckani luk, kad je luk postao staklast, dodati iscekane na kolutove šargepu, koren peršuna, paštrmaka i grančice celera. Nastaviti sa dinstanjem. Zatim dodati iseckanu jagnjetinu i nastaviti sa dinstanjem na laganoj vatri. Nakon 10-tak minuta dodati vodu, lovorov list i kuvati minimum dva sata do tri sata na laganoj vatri. Vode treba dodati malo više jer će se kuvanje ukuvati. Alevu papriku možete dodati odmah ili na pola kuvanja. Kad je čorbica gotova, dodati umućeno žumance sa pavlakom i malo limunovog soka i kuvati još par minuta, a zatim skinuti sa vatre i služiti.
Napomena: Za gušću čorbicu možete dodati kašiku brašna koje ćete upržiti na ulju sa povrćem pre dodavanja vode.
Нема коментара:
Постави коментар